Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - Варна

...
Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - Варна
Коментари Харесай

Съдът пoзвoли пpoyчвaниятa и дoбивa гaз ĸpaй Дoбpич

Върховният административен съд удостовери решението на Административен съд - Варна от януари тази година, с което е анулиран отводът на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) за изследване и рандеман на природен газ на територията на област Добрич, cъoбщи " Дeфaĸтo ".

Предмет на правосъдния спор е капиталово предложение от " Русгеоком БГ " ЕООД за " Разработване и асимилиране на находище " Спасово " с повърхност 219 кв. км. в блок " Добрич ", включващо четири сектора: " Рогозина ", " Чернооково ", " Калина " и " Рогозина изток " за изследване и рандеман на природен газ.

Върховните магистрати от касационната инстанция одобряват, че Решението за оценка на околната среда на Регионална инспекция за опазване на околната среда е незаконосъобразно и първоинстанционният съд вярно го е отменил. В него няма изведени в действителност учредения за издаването му.

Не са посочени и съответни обстоятелства и доказателства, които се вземат поради, не са посочени и какви са мненията на страните и участниците във връзка с тези обстоятелства. РИОСB не е обсъдилo и обстоятелствата, доказателствата и мненията на страните.

Варненският административен съд е открил и нарушаване на административно индустриалните правила по повод развиването на административния развой с присъединяване на страните, както и на процесуалните дейности, осъществени от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

В Решението си Административен съд - Варна е показал, че в произвеждане на правосъден надзор предстои не качеството и наличието на отчета за Оценка на въздействието върху околната среда, а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.

Първоинстанционният съд обърнaл внимание на противоречащи си мнения от едни и същи органи - Басейнови дирекции " Дунавски регион " и " Черноморски регион ", както и РЗИ Добрич.

Посочва се също, че изборно са представени единствено мненията, събрани след публичните разисквания, които са в противоположен смисъл на тези, дадени при първичната оценка на отчета.

Поради тези нарушавания висшите магистрати одобряват, че решението на Варненския административен съд е вярно и следва да бъде оставено в действие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР