Върховният административен съд потвърди отмяната на избора на Ешреф Ешрефов

...
Върховният административен съд потвърди отмяната на избора на Ешреф Ешрефов
Коментари Харесай

След ареста: ВАС отмени избора на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг

Върховният административен съд удостовери анулацията на избора на Ешреф Ешрефов за кмет на община Омуртаг като остави в действие решението на Административен съд - Търговище.

С него се анулира решението на Общинска изборна комисия - Омуртаг, с което Ешреф Ешрефов е разгласен за определен за кмет на извършените локални избори.

Делото е формирано по тъжба на представител на Политическа партия „ Движение за права и свободи “ (ДПС).

Върховните съдии одобряват, че решението на първоинстанционния съд е вярно и не са позволени основни нарушавания на съдопроизводствените правила.

Касационната инстанция приема за аргументиран извода на първоинстанционния съд, че са позволени нарушавания на изборното законодателство след установени съвкупни нарушавания на секционната изборна комисия.

Съдът доста в детайли е описал нарушаванията при самите протоколи – осъществени са ремонти и задрасквания, което е в нарушаване на член 441, алинея 2 от Изборния кодекс. Видно от доказателствата по делото, действителните гласове за Ешреф Ешрефов по протоколи СИК № 252200037 и СИК № 252200012 са в сбор 358 гласа. Извадени от общия брой на гласовете за този претендент по оспореното решение - 5117 броя, се получава резултат от 4759 броя. При откритата от съда неточност в Протокола на ОИК - Омуртаг в общия брой на действителните гласове за всички претенденти от всички партии, който следва да е от 9803, като предел за установяване на изборния резултат по чл.452, алинея 3 от ИК би трябвало да е повече от 4901.5 броя. Това постанова извода, че броят от 4759 гласове за Ешреф Ешрефов, се явяват под този предел.

По делото не може да се откри, че отразените гласове в протоколите за Ешреф Ешрефов са съответно отразени и действителни. Това нарушаване значително влияе върху данните от всички протоколи и върху резултата от тях за всички претенденти.

Съгласно наредбата на чл.445, ал.3 от ИК, когато общинската изборна комисия откри противоречие във вписаните в протокола данни, което не може да се в профил от секционната изборна комисия, секционната изборна комисия дружно с общинската изборна комисия правят ново броене на гласовете след приемането на протоколите на всички секционни изборни комисии. Тези неточности в протоколите, вярно са признати от първоинстанционния съд, че водят до резултат, друг от отразения в протокола на общинската изборна комисия за общия брой действителни гласове за всички претенденти.

При откритите от съда нарушавания на Изборния кодекс, вярно е признатото, че е налице опорочаване на изборния развой, което постанова анулация на решението и връщане на книжата на съответната общинска изборна комисия за оповестяване на действителните резултати, съгласно чл.459, ал.10 от ИК.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР