Върховният административен съд потвърди окончателно рекордните глоби за злоупотреба с

...
Върховният административен съд потвърди окончателно рекордните глоби за злоупотреба с
Коментари Харесай

Съдът потвърди рекордните 3.8 млн. лв. глоби за EVN

Върховният административен съд удостовери дефинитивно рекордните санкции за корист с господстващо състояние, наложени от Комисия за защита на конкуренцията на " Електроразпределение Юг " и " ЕВН България Електроснабдяване " ЕАД. Двете сдружения ще би трябвало да платят наказания в размер от по 1,9 млн. лева поради използването на неприемливи практики, лимитирали конкуренцията при либерализацията на пазара на електрическа енергия за клиенти в мрежата нна ниско и приблизително напрежение. Това са големи за практиката на Комисия за защита на конкуренцията санкции, като окончателното изговаряне на съда въздава правдивост за нарушавания, осъществявани в далечните 2012-2013 година

Комисия за защита на конкуренцията наложи рекордните наказания в края на 2017 година, откакто откри, че подадената от компания " Енерджи МТ " тъжба против компаниите под контрола на австрийската ЕВН АГ е основателна. Търговецът на ток " Енерджи МТ " се оплака, че сдруженията основават спънки пред конкуренцията и не пускат клиентите си да купуват електрическа енергия от други снабдители. Разследването на Комисия за защита на конкуренцията удостовери тези изказвания. Комисия за защита на конкуренцията откри, че в интервала от 2010 до 2015 година, когато е текла либерализацията в този сегмент от пазара на електрическа енергия, компаниите в групата са координирали дейностите си и са взели участие в обща тактика, целяща да резервира позициите на търговеца в групата – ЕВН ТСЕЕ.

За да не изгубят клиенти в процеса на либерализация, трите сдружения – снабдително, разпределително и търговец, са обменяли между тях информация по отношение на желанието на дадени клиенти да преминат към доставки по свободно контрактувани цени. За прехвърлянето към свободен пазар клиентите е следвало да подават искане за издаване на експлицитни удостоверения за достъп и липса на отговорности до електроразпределителното и електрооснабдителното сдружение. Търговецът в групата на ЕВН е разполагал преди всичко с тази информация, както и с данните по отношение на почасовото ползване на клиента (т.нар. товарови профили), които са доста значими за правенето на оферта, която е преференциална за клиента и за търговеца, акцентира в решението си Върховен административен съд. Тези данни са представяни на търговеца в групата при ред, друг от този за другите търговци – без възнаграждение на цена и в доста къси периоди – нормално в същия ден. На базата на получаваната преди всичко информация за общото ползване на клиентите, обектите, кредитната им просвета търговецът в групата ЕВН ТСЕЕ е съставил и лист на топ 20 клиенти с огромно ползване, които следва да се привлекат непременно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР