Върховният административен съд постанови, че разпореждането, с което Комисията за

...
Върховният административен съд постанови, че разпореждането, с което Комисията за
Коментари Харесай

ВАС: Отказът на КЗК по сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ е незаконен


Върховният административен съд постанови, че разпореждането, с което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли второ разглеждане на договорката сред ЧЕЗ и Инерком, е незаконосъобразно. То е постановено при нарушаване на процесуалните правила и при материална незаконност. Съдът връща преписката на Комисия за защита на конкуренцията със наложителни инструкции да се образува произвеждане по подаденото заявление за централизация.

На 18 ноември Комисия за защита на конкуренцията отхвърли наново разглеждане и надлежно изговаряне по договорката сред ЧЕЗ и „ Инерком България “ за покупка на българските активи на енергийната компания. Причината да се изиска ново разглеждане е фактът, че Инерком продаде слънчевите паркове, поради които Комисия за защита на конкуренцията твърдеше че има централизация. Излизането на компанията от бизнеса с фотоволтаици трансформира значително събитията по договорката, защото точно присъединяване на този пазар, въпреки и незначително като дял, с първото изговаряне на на Комисия за защита на конкуренцията през юли т.г. беше посочено като неприемливо изискване.

Решението на Върховен административен съд е от 20 ноември и още на идващия ден - 21 ноември, преписката е върната на Комисия за защита на конкуренцията, за осъществяване на наложителните инструкции за формиране на произвеждане по централизация по договорката сред Инерком и ЧЕЗ. Законовият период Комисия за защита на конкуренцията да извърши учаказията на Върховен административен съд е 7 дни - т.е. той е изминал на 28 ноември. До момента обаче на интернет страницата на антимонополистите няма известие за стратирано произвеждане по договорката.

Това, че Комисия за защита на конкуренцията е обжалвала решението на административните съдии, не може да оправдае неизпълнението на Закона от Комисия за защита на конкуренцията - да образува произвеждане в законовия период, защото според Административно процесуалният кодекс обжалването на определението на тричленният състав не стопира осъществяването на правосъдният акт и Комисия за защита на конкуренцията е задължена да извърши наложителните инструкции на Върховен административен съд, разясняват правни специалисти.

Междувременно в понеделник от CEZ оповестиха, че контракта сред двете компании продължава да работи.

От Инерком оповестиха, че “полагат всички нужни старания за осъществяване на отлагателните условия по договора-получаване на регулаторно позволение и са в очакване на утвърждението му. Сделката сред ЧЕЗ и Инерком следва законовите условия и способени да се произнасят са единствено избраните по закон български институции. Инерком има поддръжката на световни капиталови банки за завършване на договорката, оповестиха от българската компания.”
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР