Върховният административен съд отмени определение на Комисията за защита на

...
Върховният административен съд отмени определение на Комисията за защита на
Коментари Харесай

ВАС отмени определение на КЗК за спиране на обществената поръчка за оборудване на държавната лаборатория на БАБХ

Върховният административен съд анулира определение на Комисията за защита на конкуренцията от 2 март 2023 година С него антимонополният орган е наложил краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “ за възлагане на социална поръчка с предмет „ Доставка на техническо съоръжение за активността на Централната лаборатория за химични запитвания и надзор (ЦЛХИК) като национална референтна лаборатория по смисъла на член 37 от Регламент (ЕС) № 2017/625 и по отношение на осъществяване на условията на Регламент (ЕС) № 2019/1793 “, в частта по обособени позиции 1 и 2, оповестяват от висшата съдебна инстанция.

Процедурата през Комисия за защита на конкуренцията е блокирана по тъжба на „ Интерпред Еврологистик “ ЕООД. Върховен административен съд обаче оставя без почитание като безпричинно настояването на сдружението за налагане на краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “. Обществената поръчка е била открита на 18 януари 2023 година с решение на шефа на ЦЛХИК. Лабораторията е към Българската организация по сигурност на храните и в нея се правят и проучвания на пробите от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

Върховните магистрати одобряват, че изложените от възложителя (ЦЛХИК) съображения пред Комисия за защита на конкуренцията, както и приложените доказателства обосновават превес на публичния интерес от продължаването на процедурата по възлагане на публичната поръчка. Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че негативните последствия от всички ползи, които могат да бъдат повредени – в това число ползите, свързани с защитата и сигурността, надвишават изгодите от налагането на краткотрайната мярка.

Определението на Комисия за защита на конкуренцията е постановено в нарушаване на наредбите на Закона за публичните поръчки, защото не са регистрирани правилата на неотложност и необходимост. Спешността и неотложността на провеждането на публичната поръчка са обосновани и с показаното от възложителя писмо от зам.-изпълнителния шеф на Генерална дирекция „ Здравеопазване и сигурност “ в Европейската комисия. В него се слагат въпроси – одитни рекомендации, които касаят Системата за лабораторен надзор на останки от пестициди и ветеринарномедицински медикаменти. Европейска комисия изисква от страната ни да потвърди, че лабораториите за изпитване имат уместно съоръжение за надзор на остатъчните субстанции от пестициди, митотоксини и останки от ветеринарномедицински артикули. Върховните магистрати смятат, че определението на Комисия за защита на конкуренцията е погрешно и при постановяването му са позволени пороци, които са съображение за неговата анулация. Определението на Върховен административен съд по административно дело № 2884 от 2023 година е дефинитивно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР