Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд

...
Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд
Коментари Харесай

ВАС: Милена Славова не е осъществила дискриминация по признак „сексуална ориентация“

Върховният административен съд анулира като погрешно решение на Административен съд София-град по административно дело т 2022 година, с което е анулирано решение на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) от 10.06.2022 година по отношение на тъжба, подадена против певицата Милена Славова от две физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие “.

Повод за жалбата през КЗД става обява на певицата в персоналния ѝ Facebook профил, където е оповестен текст със следното наличие: „ Сигурна съм, че не поддържам гей парадите! Горко на естествените хора, задушаваме се към този момент от наглостта и парадирането на всякакви извратеняци. И не се оправдавам за думите си “.

Тази обява е обсъждана в изявление с Милена Славова, което е излъчено на 22 юни 2021 година в ефира NOVA в предаването „ Здравей, България ”, в което тя коментира своето мнение, употребявайки и изразите: „ Ние ви гледаме, макар че не желаеме “, „ Виждат ви доста хора, които не желаят да ви виждат. И деца. “, „ Натрапвате се “, „ Вие сте арогантни “, „ Защо би трябвало да се парадира с това? Аз манифестирам ли с това, че одобрявам мъже? Защо би трябвало да се парадира? Това е доста персонално нещо. “ „ Тези деца нямат избор. Където ги заведат, там отиват “.

Именно обявата и изявленията са възприети от двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие “ като съдържащи обидни избрания и безпочвени обвинявания в аморално държание, ориентирани към ЛГБТ общността въз основа на предпазен симптом „ полова ориентировка “, представляващи „ тормоз “, заради което те са сезирали КЗД с искане да бъде открито нарушаване на възбраната за дискриминация под формата на „ тормоз “, изясняват от Върховен административен съд.

Съдът твърди, че след “задълбочено и всестранно разискване на всички относими обстоятелства комисията е приела, че обявата и изявлението съставляват персоналното мнение по отношение на „ София прайд 2021 “, което не е демонстрация на директна дискриминация към ЛГБТИ лица, не съдържат оскърбителни квалификации, поощряване към осъществяване на дискриминация, респективно не реализират състава на тормоз, подбудителство ипреследване по смисъла на ЗЗДискр ”.

КЗД се произнася със свое решение, че не е налице дискриминация и поради това двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие “ подават тъжба срещу решението на КЗД пред Административен съд София – град. Първоинстанционният съд е уважалил жалбите и е върнал акта на комисията за ново изговаряне. Милена Славова и Комисията за отбрана от дискриминация от своя страна подават касационни тъжби пред Върховния административен съд срещу решението на Административен съд София-град.

Върховните магистрати одобряват, че цялостното държание на касационната жалбоподателка Милена Славова показва разграничението, което тя прави сред „ участници в гей паради “ и „ лица с хомосексуална ориентировка “. “В неодобрението на гей парадите, изразено с ослепителен езиков изказ, не се вижда вложен смисъл за отказване на правото на самоопределяне на част от участниците в гей парадите. Това явно не е за накърняване достолепието на съответно лице заради неговата полова ориентировка, а още повече това отрицание е в положение да сътвори по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда по отношение на лица с хомосексуална ориентировка като обособена група ”, поясняват магистратите.

“Общественото състояние на Милена Славова не допуска владение или блян към придобиване на публична обществена власт, посредством която тя да е в положение да постанова мнението си при контролиране на публични връзки, в това число и по отношение на провеждането на гей паради, за разлика да вземем за пример от кмета на Москва и кмета на Варшава, станали мотив за формиране пред Европейски съд по правата на човека на делата Alekseyev v. Russia и Bączkowski and Others v. Poland.

Публичният й облик на човек с различно на публичното мнение също a priori изключва опцията тя да основава стандарт на публично държание, което стигматизира група лица на учредената на половата им ориентировка, насажда във връзка с тях неприязън, нетърпимост и непоносимост. Ясно изразеното схващане на създателя на изказванията за неналичието на еднородност на ЛГБТ общността и поддържане на устойчиви положителни персонални връзки с обособени нейни представители, също са решаващи за извод, че инцидентното потребление на обособени изречения с отрицателно наличие не доближава „ несъмнено равнище “ и „ предел на грубост “ за определянето им като демонстрация на дискриминация.

Формата и подтекста, в който са направени изявленията, а точно тяхната персонализация към обособени прояви (гей парад) и обособени участници в тях (точно изложение с външен тип и съответна постъпка) са показателни за това, че те не са ориентирани към главен аспект на идентичността на ЛГБТ общността и не са били в положение да обиден човешкото достолепие на нейните представители ”, обобщават от Върховен административен съд

Решението не предстои на обжалване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР