Върховният административен съд отмени формулата за изчисляване на сметките за

...
Върховният административен съд отмени формулата за изчисляване на сметките за
Коментари Харесай

Съдът отмени формулата за изчисляване на сметките за парно

Върховният административен съд анулира формулата за пресмятане на сметките за парно.

Отменена е Наредба от 12 март 2020 година на министъра на енергетиката, която дефинира спомагателни критерии за отчитане на количеството топлинна сила, отдадена от сградна апаратура.

Делото в съда е формирано по тъжба на осем души.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Върховните съдии смятат, че при приемането на наредбата не е изпълнено условието на Закона за нормативните актове, осигуряващо съблюдаване на правилото на неприкритост и мотивираност на административния акт.

Освен това е открито, че признатата с наредбата формула по методиката от Наредбата от 12 март 2020 година е безусловно идентична с формулата от анулираната Наредба от 6 април 2007 година
 Омбудсманът желае да ревизират по какъв начин
Омбудсманът желае да ревизират по какъв начин " Топлофикация София " мери потреблението

Диана Ковачева получила голям брой тъжби поради високи сметки

" Целта на издаването на напълно нов подзаконов нормативен акт не е заобикалянето на закона и на постановени правосъдни решения, с въвеждането на същите разпореждания, които са били анулирани от съда, само че за нов интервал от време ", означават от Върховен административен съд.

Върховните магистрати установяват и че не е изработен разбор за сходство на плана на наредбата с правото на Европейски Съюз , и то при съществуване на постановено решение на Съда на Европейския съюз от 5 декември 2019 година по отношение на приложимостта на европейско право - наставления и регламенти, за допустимостта на национална правна уредба, която планува в здания режим на етажна благосъстоятелност сметките за топлинна сила за сградна апаратура да се изготвят съразмерно на отопляемия размер на апартамент.
 Омбудсманът желае бистрота при ценеобразуването в енергийния бранш
Омбудсманът желае бистрота при ценеобразуването в енергийния бранш

В забележителна част предложенията на енергийните компании липсват крайните цени

Приема се и че във формулата за пресмятане на сметките за парно са включени съставни елементи, които не регистрират справедливи индикатори - типът на осъществяване на вътрешната отоплителна апаратура, денградуси за отчетния интервал, междинна температура на постройката или междинна външна температура за отчетния интервал или външна изчислителна температура за обитаемото място.

Според съда наредбата от наредбата опонира на Закона за енергетиката, тъй като вкарва спомагателни критерии за отчитане на количеството топлинна сила, отдадена от сградна апаратура.

Припомняме, през май изиска от Министерството на енергетиката и КЕВР да бъде направена изключителна инспекция на " Топлофикация София " поради голословно високите сметки за парно, които получиха столичани за планирано ползване през април.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР