Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд

...
Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд
Коментари Харесай

ВАС потвърди наличието на конфликт на интереси на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

Върховният административен съд остави в действие решението на Административен съд – Благоевград по проблема с открития спор на ползи на някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов.

Административно дело е формирано по тъжба на Камбитов откакто КПКОНПИ откри спор на ползи в качеството му на кмет, наложи му 10 000 лв. санкция и лиши в интерес на страната получена материална полза в размер на 87 627 лева

Производството пред КПКОНПИ против Атанас Камбитов е почнало по сигнал от орган на правосъдната власт като са събрани данни, че два парцела – частна общинска благосъстоятелност, са продадени на сдружение „ Старт 2015 “ ЕООД с шеф и едноличен притежател на капитала счетоводителката на Камбитов с букви Р.Ш.

В интервала 25 септември – 3 октомври 2017 година, за 10 дни, като едноличен притежател на капитала и шеф е вписан Атанас Камбитов. Той е провел изключително Общо заседание на “Старт 2015” ЕООД и е разпределил дял на самия себе си в размер на 79 800 лева от насъбраната и неразпределена облага за 2015-2016 година

Сумата му е изплатена от Р. Ш., в качеството й на счетоводител на сдружението, по банков път.

В същия ден, в който е взето решението за погашение на дивидента, Камбитов продава дяловете си.

На 17.09. 2020 година в Търговския указател е вписана смяна на едноличния притежател на “Старт 2015” ЕООД, като новият е “Старт Груп 2020” ООД със съдружници Атанас Камбитов и щерка му.

По този метод двата закупени през 2016 и 2017 година парцели частна общинска благосъстоятелност, минават в благосъстоятелност на сдружение, в което съучастник е някогашният кмет, взел участие в продажбата им.

Като кмет той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински парцел, сключил е контракт за продажба на другия общински парцел, като и двете дейности са осъществени в частен интерес на обвързвано с него лице.

Върховните магистрати одобряват, че оспореното решение на КПКОНПИ е в сходство с материалния закон. Като е отхвърлил подадената тъжба против оспорения акт, Административен съд - Благоевград е постановил вярно решение, което следва да бъде оставено в действие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР