Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Инерком България

...
Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Инерком България
Коментари Харесай

ВАС прекрати делото на Инерком по сделката за ЧЕЗ

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на " Инерком България " ЕАД във връзка със договорката за покупка на електроразпределителната компания „ ЧЕЗ “  и приключи производството по делото, оповестиха от институцията.

Според Върховен административен съд жалбоподателят " Инерком България " ЕАД няма юридически интерес от продължение на производството по обжалване на решението на Комисия за защита на конкуренцията. Това постанова жалбата да бъде оставена без разглеждане, а формираното въз основа на нея правосъдно произвеждане - прекъснато. Причината е, че в това време фирмите " ЧЕЗ " а. с. и " ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс " Б.В. са сключили контракт за продажба с различен покупател - " Еврохолд България " АД.

Предмет на административно делото беше решение от 19 юли 2018 година на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). С него антимонополната комисия не разрешава покупката на ЧЕЗ от страна на „ Инерком “ заради концентрацията сред предприятията, която ще се реализира посредством придобиване на надзор от страна на " Инерком България " ЕАД върху предприятията от групата на " ЧЕЗ " в Република България. Инерком изиска да придобие ЧЕЗ през 2018 година Българската компания получи два отхвърли от Комисия за защита на конкуренцията – един път тъй като Инерком има слънчеви централи и повторно – откакто притежателят Гинка Върбакова разгласи че излиза от този бизнес – с аргумента, че не е завършил обжалването  по предходния отвод.

Определението подлежеше на обжалване пред Върховен административен съд.

Междувременно през есента на 2019 година Комисия за защита на конкуренцията забрани и на Еврохолд да придобие ЧЕЗ. Наскоро Административният съд на София-област анулира решението на Комисията за защита на конкуренцията от 2019 година, с което се не разрешава придобиването от „ Еврохолд България “ АД на бизнеса на ЧЕЗ у нас и задължи Комисия за защита на конкуренцията да извърши нова инспекция на договорката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР