Върховният административен съд остави без разглеждане и втората жалба на

...
Върховният административен съд остави без разглеждане и втората жалба на
Коментари Харесай

И ВАС отсвири Гешев: Отхвърли и втората му жалба, че не е възстановен като прокурор след уволнението му

Върховният административен съд остави без разглеждане и втората тъжба на някогашния основен прокурор Иван Гешев против решението на Прокурорската гилдия, с което е признато за сведение заявката му, че не желае да бъде възобновен на работа в прокуратурата.

Според съда решението на колегията не съставлява самостоятелен административен акт и няма независимо правно значение.

" Решението има само осведомителен темперамент, не основава права или отговорности и не визира права или законни ползи на жалбоподателя. Наличието на кадърен за обжалване административен акт и правният интерес от търсената правосъдна отбрана са безспорни процесуални предпоставки, за които съдът следи служебно. Липсата на всяка една от тях обуславя извод за недопустимост на търсената правосъдна отбрана, предвид на което подадената тъжба следва да бъде оставена без разглеждане, а правосъдното произвеждане – прекъснато ", споделя Върховен административен съд, представен от " Лекс ".

На 12 юни 2023 година Висш съдебен съвет гласоподава за отстраняването на Иван Гешев като началник на държавното обвиняване за нарушавания на етичния кодекс. Три дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождението на Гешев. На идващия ден (16 юни) той подаде молба до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да бъде възобновен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни преди обяд Иван Гешев подава ново заявление във Висш съдебен съвет, в което сподели, че не желае към този момент да работи като прокурор. А Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри за сведение заявката, с което Гешев отхвърля да се върне на работа в прокуратурата.

Десетина дни по-късно някогашният основен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което упорства колегията да гласоподава категорично подадената от него оставка.

На 5 юли 2023 година обаче ПК на Висш съдебен съвет още веднъж не излезе с преднамерено решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Тогава ръководителят на Комисията за атестирането и състезанията Огнян Дамянов подсети, че съгласно член 169, алинея 5 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) след освобождение от длъжността административен началник лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор или следовател или остават на служба арбитър, прокурор или следовател в органа на правосъдната власт, в който са заемали длъжността административен началник.

На 12 юли ПК на Висш съдебен съвет добави решението си от 19 юни като категорично уточни, че " приключва на съображение член 56, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс производството по преназначаване на Иван Стоименов Гешев на служба прокурор във ВКП.

Гешев подаде две тъжби във Върховен административен съд. Едната е против решението от 5 юли и съдът към този момент се произнесе по нея като посочи, че след освобождението си като основен прокурор, Гешев към този момент не има качеството на магистрат и ПК вярно е отказала да прегледа настояването му да бъде възобновен като подобен и след това да му бъде гласувана оставката.

Втората беше против решението от 19 юни 2023 година, когато ПК одобри единствено за сведение заявката му, че не желае да бъде възобновен на работа в прокуратурата и против допълващото решение от 27 юли.

И точно по тези две решения през днешния ден се произнесе през днешния ден Върховен административен съд.

Определението на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване пред петчленен състав на съда. Ако и той удостовери определението на тричленния състав, ще завърши сагата към някогашния основен прокурор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР