Върховният административен съд обезсили разпореждане, постановено от Административенсъд София, с

...
Върховният административен съд обезсили разпореждане, постановено от Административенсъд София, с
Коментари Харесай

ВАС прекрати делото на Възраждане срещу демонтажа на МОЧА

Върховният административен съд обезсили предписание, постановено от Административен
съд София, с което е подредено да бъдат прекъснати абсолютно дейностите по демонтажа на паметника на Съветската войска. Вчера висшите магистрати прекратиха и делото, заведено от Мая Манолова.

Със същото определение висшите магистрати оставят без разглеждане заради липса на юридически интерес настояването на Политическа партия „ Възраждане " против дейностите на регионалния шеф на област София по разглобяване, нарязване и унищожаване на паметника.

Върховните магистрати одобряват, че разпореждането на първоинстанционния съд е неприемливо, защото според Административнопроцесуалния кодекс (АПК) юридически интерес за оборване имат жителите и организациите, чиито права, свободи или законни ползи са нарушени или застрашени от него или за които той поражда отговорности.

Нормата категорично планува, че съществуването на юридически интерес е безспорна позитивна процесуална причина, обуславяща допустимостта на настояването за преустановяване на дейности, осъществявани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона.

„ Възраждане " не е получател на оспорените дейности, споделят съдиите. Те показват, че в специфичния Закон за политическите партии и в, частност в член 2 от същия се
прецизира, че политическите партии са доброволни сдружения на жители с изборни права според българското законодателство, същите спомагат за образуване и изложение на политическата воля на жителите посредством избори или по други демократични способи, като употребяват демократични средства и способи за реализиране на политическите си цели.

Политическата партия може свободно да показва политическо отношение към дейностите на
административния орган, само че не разполага абсолютно с процесуалното право да желае прекратяването им по правосъден ред, доколкото не е ориентирано директно към засягане на нейни права и законни ползи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР