Върховният административен съд е спрял решението на Министерски съвет, което

...
Върховният административен съд е спрял решението на Министерски съвет, което
Коментари Харесай

ВАС нареди да се възстановят хранителните помощи за украинските бежанци

Върховният административен съд е спрял решението на Министерски съвет, което отнемаше правото на хранителни помощи за украинските бежанци в България.

Решението влезе в действие в средата на ноември 2022 година и провокира ужас както измежду нуждаещите се от поддръжка украинци, по този начин и измежду доброволческите организации, които им оказват помощ от началото на войната.

Фондация " Достъп до права " е завела административното дело, по което печели на първа инстанция.
" ФАР апелира това решение (https://bit.ly/izhranvane) с аргумента, че същото е незаконосъобразно и опонира на актове на интернационалното право и правото на Европейски Съюз, които пазят човешкото достолепие на хората, бягащи от войната. ФАР изиска прекъсване на действието на решението на Министерски съвет, поради заплахата гладуващите лица да претърпят обилни и труднопоправими вреди. " Върховен административен съд се съгласи с тезата на ФАР и спря осъществяването на решението на Министерски съвет: “… от една страна част от публичния интерес е ограничение на разноските за признатите бежанци. (...) Но против този интерес стои както филантропичният интерес на цялото общество за съпричастност към ориста на бежанците, по този начин и също частният интерес на самите бежанци за обезпечаване на естествени условия на живот в страната, в която са избрали да обитават поради изискванията в тяхната страна. " При вземане предвид на всички тези аспекти на публичния интерес, съдът смята, че заплахата за настъпване на посочените обилни и труднопоправими вреди за уязвимите лица, е противопоставим на интереса за ограничение на разноските за изхранване на бежанците ", оповестяват от сдружението.
Определението на Върховен административен съд може да се апелира от държавното управление, само че то би трябвало да се извърши неотложно - т.е. изхранването на украинските бежанци би трябвало да бъде възобновено.

Казусът с безсрочното удължение на помощите за украинските бежанци се преглежда и в Народното събрание, където е импортиран законопроект на " Демократична България " в тази тенденция.

Проблемът с продължителността на поддръжката за украинците си пролича и при разногласията в, която беше превърната в център и дом за краткотрайно настаняване на украинските жители без заслон.

В края на декември 2022 Общинският съвет в града гласоподава категорично, че бежанците ще могат да употребяват изоставената постройка, която сами облагородиха, до края на войната в Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР