Върховният административен съд е отхвърлил окончателно искането на фирма Евролаб

...
Върховният административен съд е отхвърлил окончателно искането на фирма Евролаб
Коментари Харесай

Съдът спря окончателно частните интереси за връщане на контрола над `Капитан Андреево` -

Върховният административен съд е отхвърлил дефинитивно настояването на компания " Евролаб 2011 ", която стачкува решението на страната да изпрати свои чиновници за надзор на влизащите от Турция през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " плодове и зеленчуци.

За решението съобщава Mediapool. То към момента не е оповестено в системата на съда.

Преди месец към медиите изтече запис от диалог на среща, на която е бил препоръчан рушвет, състояла се сред настоящия шеф на Българската агенция по сигурност на храните (БАБХ) Христо Даскалов и предшественика му Пламен Моллов.

По време на диалога някогашният началник на БАБХ се пробва да убеди Даскалов, че на турската граница не се случва нищо неправилно. “Виж, това е, това освен го споделям, знам, че там нямат общо с тия Таки-Маки и така нататък. Да знаеш просто ", споделя Моллов.

От записа се чува по какъв начин Моллов изяснява, че са му дали " едни документи " да ги съобщи на Даскалов. Даскалов твърди, че досието била цялостна с пачки.



Когато я отворил, видял банкнотите - споделя след това Даскалов и преценя, че сумата би трябвало да е била към 100 хиляди лв., не ги броил. На записа се чува, че предложението е, " с цел да не се изнасилваме " и че можело досието да идва " регулярно ". Отговорът е: " А не, не, не... "

" Не съм взел участие в такива неща, не желая и да вземам участие. Все отново съм на човек на задоволителна възраст. Изкарахме до тука по честния метод, в този момент да станем за смях и за неодобрение... " - споделя Даскалов след това пред bTV и добавя: " Аз хванах досието единствено с дребния си пръст и споделих, че не върша такива работи ".

Даскалов алармира прокуратурата.

Моллов отхвърля изказванието за предлаган рушвет.

По това време министър председателят Кирил Петков, Христо Даскалов и депутати от ръководещата коалиция приказват за стотици милиони левове пропуснати изгоди на страната от контрола на “Капитан Андреево “

Разследване на Bird.bg твърди, че компанията има връзки с хора като издирвания от Интерпол в предишното Христофорос Аманатидис-Таки и доближения до някогашната формация ВИС Красимир Каменов-Къро, обвързвания с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, за който " Капитал " прави връзка с някогашни общински чиновници от ГЕРБ.

Собственикът на " Евролаб 2011 " Васил Димитров отхвърля да ги познава.

Повече от 10 години приходите от фитосанитарния надзор на границата с Турция са отивали в частната лаборатория " Евролаб 2011 ", която е благосъстоятелност на компанията " Интерпред Еврологистик ". Фирмата получава право да прави фитосанитарен надзор при ръководството на ГЕРБ (2012 г.). Тогава министър на земеделието е Мирослав Найденов.  Найденов изяснява, че заповедта е подписал негов заместител.

Фирмата е наела пространствата на БАБХ на граничния пункт за 10 години.

В началото на тази година БАБХ подписва нов контракт за наем на пространствата на " Капитан Андреево " сякаш с нова компания - " Евролаб 2011 ". Собственикът ѝ е обвързван със остарялата - Васил Димитров е бил чиновник в " Интерпред Еврологистик ".

Новият шеф на БАБХ Христо Даскалов взема решение да върне контрола в ръцете на страната и разпорежда контрола върху идващата от Турция стока да се прави в държавна лаборатория. Държавата стартира да получава на седмица по милион лв. доходи, а хванатите артикули със повишени количества нитради и пестициди се усилват четирикратно.

“Евролаб 2011 “ завежда редица каузи. Едно от тях е пред Хасковския административен съд и е с искане за преустановяване на дейностите на чиновници на БАБХ на “Капитан Андреево “. Фирмата споделя, че страната незаконо взима проби от внасяните
на нейна територия артикули.

Фирмата твърди, че единствено тя е оператор на граничния надзор, а страната не може да се меси, като прави физическото обособяване на представителни извадки от въвеждани в Европейски Съюз артикули.

Върховният административен съд изяснява на компанията, че ситуацията е тъкмо обраното. Фирмите, които са оператори на внасяните животни и други артикули, са длъжни да оказват подпомагане на държавните органи по контрола.

" Задължението на операторите е да дават достъп до стоките, които се вкарват в Европейски Съюз. В случая видно от показаните по делото доказателства, че чиновници на “Евролаб 2011 “ участват при осъществяването на инспекциите от чиновниците на БАБХ, т. е. до стоките е обезпечен достъп и е обезпечено наличието на оператора “, се споделя в решението на Върховен административен съд. Съдът добавя, че вземането на пробите е обвързване и пълномощие на чиновниците на БАБХ, в качеството му на надзорен орган. Съдебното определение на Върховен административен съд е дефинитивно.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР