Върховния административен съд прекрати окончателно правомощията на кмета на село

...
Върховния административен съд прекрати окончателно правомощията на кмета на село
Коментари Харесай

Окончателно: Ценко Чоков вече не е кмет

Върховния административен съд приключи дефинитивно пълномощията на кмета на село Галиче Ценко Чоков. Съдът оставя в действие решението на Административния съд във Враца, с което са прекъснати авансово пълномощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче.

Съдът споделя извода на решаващия съд, че за интервала след 24 ноември 2016 година кмета на обитаемото място е отсъствал безпричинно от работа, защото няма данни за този интервал той да бил в законно позволен отпуск. Съгласно наредбата на чл.38, ал.7 от ЗМСМА кметовете на общини, региони и кметства имат всички права по трудово правно отношение с изключение на тези, които опонират или са несъвместими с тяхното правно състояние, написа "Дарик ".

С оглед експлицитното законово изключване, вярна е преценката на решаващия съд, че за кмет на кметство не е налице законно обезпечено право на прилагане на неплатен отпуск. За разликата от платения отпуск, който е конституционно обезпечено субективно право на работещия, неплатения отпуск е дадена от закона опция за служащия, която той може да осъществя единствено по волята на работодателя.

Именно на работодателя е предоставена опция да реши дали и по кое време да позволи прилагане на заплатен отпуск. Законното прилагане на неплатен отпуск не може да стане с едностранно съобщение на служащия, а е належащо и категорично изказване на работодателя, каквото в тази ситуация липсва, заради обстоятелството, че трудовото правно отношение с кмета на кметство поражда след директен избор от популацията, а не по изказване на орган по назначението.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР