Върховния административен съд отмени дисциплинарното наказание забележка на съдия Мирослава

...
Върховния административен съд отмени дисциплинарното наказание забележка на съдия Мирослава
Коментари Харесай

ВАС отмени наказание на съдия Мирослава Тодорова

Върховния административен съд анулира дисциплинарното наказване " забележка " на арбитър Мирослава Тодорова, което ѝ бе наложено от Висшия правосъден съвет през септември м.г.

Българският съд стъпва върху решението на Европейския съд по правата на индивида по дело " Мирослава Тодорова против България ". С него се приема, че предходните две дисциплинарни санкции на арбитър Тодорова са ѝ наложени поради рецензията ѝ към Висш съдебен съвет и изпълнителната власт

Европейският съд афишира, че задачата на тези санкции е била арбитър Тодорова да бъде осъдена и сплашена поради позициите си, а не да се подсигурява спазването на периодите по делата.

Върховен административен съд напомня и друга част от решението на съда в Страсбург – че " осъществения блян да се употребяват дисциплинарните производства като възмездие за изразените от жалбоподателката позици е изключително обезпокоителен “.

" Обсъжданото решение на Европейски съд по правата на човека подлага на подозрение и дискредитира наложените две предишни санкции на арбитър Тодорова и то по метод, задължаващ Държавата да признае този факт. В тази връзка признатата от Висш съдебен съвет и първоинстанционният съд в обжалваното решение „ методичност “ (на нарушаванията на Мирослава Тодорова) е освен разколебана, а и несъществуваща ", се споделя в решението на Върховен административен съд, което е дефинитивно.

На 19 октомври някогашният ръководител на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова оосъди страната пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург за това, че е била подложена на принуда от институциите и е било нарушено правото ѝ на свободно изложение. Делото завърши без отсъждане на обезщетение, тъй като Тодорова не претендира за такова.

Поводът за делото бе бруталната саморазправата със арбитър Тодорова по време на първото държавно управление на Бойко Борисов, когато вътрешен министър бе неговата тогавашна дясна ръка Цветан Цветанов. Магистратът бе подложен на вербална офанзива от страна на Цветанов, който я зачисли към " октопода " в страната. По това време Цветанов лепеше " октопода " като етикет на своите съперници, обвинявайки ги във връзки с проведената престъпност.

Тогавашният вътрешен министър не се стараеше да прикрива, че офанзивата против Тодорова е поради острите ѝ рецензии против върлуващата полицейщина в страната. По това време Министерство на вътрешните работи кръщаваше свои акции с имена на неуместни съдии. През съдийката държавното управление се опитваше да уязви и Съюза на съдиите в България.

След офанзивата на Цветанов против арбитър Тодорова се задейства правосъдният инспекторат, който откри, че тя е забавила 57 каузи, само че без да регистрира, че Тодорова е най-натовареният углавен арбитър в Софийския градски съд и за една година е решила над 200 каузи. Тя бе осъдена от Висшия правосъден съвет през 2012 година. След това още веднъж бе осъдена за закъснение на претекстовете по каузи, за които към този момент бе осъдена един път и най-после бе уволнена от Висш съдебен съвет.

Съдия Тодорова завоюва делото против уволнението си пред Върховния административен съд и бе върната на работа, само че тормозът против нея продължи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР