Върховната Рада се готви да разгледа закон за забрана на

...
Върховната Рада се готви да разгледа закон за забрана на
Коментари Харесай

“Сигналът е подаден”. В Киев се решиха на крайни мерки

Върховната Рада се готви да прегледа закон за възбрана на Украинската православна черква. Натискът върху каноничната УПЦ се ускорява – стига се до арести. За това до какво ще докара това - в материала.

Мощен удар

Втора седмица не престават обиските на СБУ в манастирите на Украинската православна черква на Московската патриаршия (УПЦ-МП). В обителта търсят „ антиукраинска литература “ и „ агитация на съветския свят “. Арестуваните като „ колаборационисти ” свещеници са подготвени да бъдат разменени с Русия против военнопленници.

На 23 ноември във Върховната Рада беше импортиран законопроект за възбрана на Руската православна черква. Това е самодейност на партията на някогашния президент Петро Порошенко " Европейска взаимност ".

„ Целта е да се предотвратят закани за националната сигурност на Украйна и да се обезпечи ред. В края на краищата РПЦ прекомерно дълго прави откровена антиукраинска и саботажна активност “, сподели Ирина Геращенко, съпредседател на партията.

Законът планува цялостна възбрана на религиозни организации и институции, които са част от или признават под каквато и да е форма подчинението на РПЦ по канонични, организационни и други въпроси.

Никоя религиозна организация не може да има управителен център отвън Украйна, както и да бъде част от задгранична конструкция, чиято активност е неразрешена на територията на страната. Такива връзки са вероятни единствено " със единодушието на централния изпълнителен орган ".

Всички покупко-продажби, свързани с държавна благосъстоятелност, употребена от такава организация, се приключват предварително.

Изключително право

Експертите обръщат внимание на различен значим аспект: предлага се да се контролира името на религиозните организации по нов метод.

На първо място, единствената законна църковна конструкция в действителност става Православната черква на Украйна (ПЦУ), основана в края на 2018 година от тогавашния държавен глава Петро Порошенко и Константинополския патриарх Вартоломей в съпротива на каноничната УПЦ.

Всички останали общности могат да употребяват думата " православна " в името единствено в случай че са подчинени на ПЦУ.

В резултат на това Украинската православна черква е лишена от законен статут, защото официално е под юрисдикцията на Московската патриаршия, а основният ѝ манастир Киево-Печорската лавра принадлежи на страната.

Освен това е допустимо да се сбъдне остарялата фантазия на Порошенко: УПЦ да напусне Москва, да признае издадения от ПЦУ томос и да стане част от „ новата черква “.

Инициативата за “Европейска взаимност ” евентуално ще бъде подкрепена. Петицията, оповестена на уеб страницата на президента на 25 ноември, към този момент е събрала повече от 25 000 подписа. Това е задоволително, Зеленски да го обмисли Зеленски.

В западната част на Украйна УПЦ към този момент е неразрешена - по-специално за това приканиха депутатите от Лвовска област и градския съвет на Чернигов.

Обсадена цитадела

В отговор на 23 ноември се организира съвещание на синода на УПЦ, на което бяха разисквани „ най-важните въпроси от църковния живот “. Взехме решение да подновим миропомазването.

Това е привилегия на автокефална (независима) черква. Но епископите разясняват: " Исторически миропомазването стартира в Киевската митрополия от средата на XVвек. По-късно осветеното миро се прави в Киево-Печорската лавра. " След 1917 година това е спряно, мирото е донесено от Москва.

Възниква въпросът: прави ли управлението на УПЦ крачка към цялостна самостоятелност? Дефакто това към този момент е по този начин. А въпросът за миропомазването беше разискван по-рано - на локалния събор през май.

" Рано е да се приказва за разединение. Все отново Московският патриарх към момента не е получил петиция от УПЦ за даване на автокефалия. Според мен и в този момент, и напролет каноничната черква се пробва да отбрани паството ", споделя експертът църковна история, професор в Православния филантропичен университет “Св.Тихон ”. Владислав Петрушко.

Той напомни: майският поместен събор прогласи независимостта на УПЦ от Московската патриаршия. Но в действителност духовенството и миряните единствено потвърдиха статута на своята черква, който им беше даден през 1990 година

„ По въпроса за светотворчеството – подобен явен белег за автокефалия – УПЦ внимателно се базира на историческата традиция “, добави професорът.

Що се отнася до проектите на Порошенко и неговите съдружници за обединение на двете църкви, тук УПЦ е безапелационна. Диалогът с ПЦУ е вероятен единствено след смирение „ в осъществения набожен ерес “.

" Извън закона "

Експертите приказват за два сюжета. Единият към този момент се извършва.

„ Украинската православна черква се оказа под мощен напън от националистически сили. И в това време тя се пробва с всички сили да работи в границите на каноните “, споделя Роман Лункин, заместник-директор на Института на Европа на Руската академия на науките, лекар по политология.

„ Да играеш по разпоредбите “ става все по-трудно. Властите подвигат градуса на напрежението. Доказателство за това са обиските в Киево-Печорската лавра и други манастири.

„ Виждаме по какъв начин се образува наказателно дело поради открита измежду монасите брошура с поздравления от патриарх Кирил или друга просветителна литература – единствено тъй като е на съветски “, отбелязва Лункин.

Ако Върховната Рада утвърди законопроекта за възбрана на УПЦ, това ще бъде сигнал: политиците са подготвени да преминат към втория сюжет.

В резултат на това най-голямата и най-важното единствената канонична православна черква в Украйна ще бъде оповестена отвън закона. Ще последват всеобщи репресии. И по-късно – обединение с разколническата ПЦУ.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР