Върховната Рада на Украйна прие във вторник на второ четене

...
Върховната Рада на Украйна прие във вторник на второ четене
Коментари Харесай

Законова забрана. Украинската православна църква има 9 месеца, за да скъса връзките с Москва

Върховната Рада на Украйна одобри във вторник на второ четене Закон за възбрана на религиозни организации, свързани с Руската православна черква . За такава се счита Украинската православна черква (УПЦ), която е подчинена на Московската патриаршия.

В закона е записан 9-месечен период, в който религиозните организации, обвинени във връзки с Москва, ще могат да ги пресечен, преди да бъдат неразрешени.

Гласуването става 10 месеца след приемането на законопроекта на първо четене - през октомври 2023 година В Украйна има два клона на православната черква.

УПЦ се отдели от Московската патриаршия, само че продължава да се счита за обвързвана с нея. Православната черква на Украйна е автокефална, т.е. самостоятелна., че отсега нататък ще следва Новоюлианския календар и ще отбелязва Рождество на 25 декември, за разлика то Русия, която го празнува на 7 януари по остарелия Юлиански календар.

На този декор Даниил преди няколко дни Киевския митрополит Онуфрий за 10-годишнината от избирането му. Именно той управлява Украинската православна черква, промяната за към момента обвързвана с Москва.

Предстоятел на Православната черква на Украйна е митрополит Епифаний . В началото на юли той закононарушенията на Русия в Украйна, само че това по този начин и не се случи.

Приемането на закона беше подкрепено на второ четене във вторник от 265 членове на Радата против 29 " срещу ". След приключването на 9-месечния период религиозните организации ще подлежат на инспекция за връзки с Москва от Държавната работа на Украйна за етнополитика и независимост на съвестта. Забраната ще може да се апелира пред съда.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски загатна в едно от постоянните си видеообръщения законодателни начинания, които укрепват по-специално " духовната самостоятелност ".
 Да цитираш Митрофанова. Кой е патриарх Даниил  please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР