Върховната прокуратура на Чешката република е започнала разследване на продажбата

...
Върховната прокуратура на Чешката република е започнала разследване на продажбата
Коментари Харесай

Чешката Върховна прокуратура започва разследване на продажбата на ТЕЦ Варна на Ахмед Доган

Върховната прокуратура на Чешката република е почнала следствие на продажбата от 2017 година на Топлоелектрическа централа Варна, благосъстоятелност на чешката държавна компания ЧЕЗ, на българската компанията „ Сигда “ ООД, добита от почетния ръководител на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган. Чешката прокуратура ревизира данни за вероятни загуби в размер на 8,5 милиарда чешки крони (323 милиона евро), които държавната ЧЕЗ е претърпяла в следствие от договорката.

Новината за почналото следствие е оповестена през днешния ден и доказана от подателя на сигнала към чешката Върховна прокуратура, члена на Сената на чешкия парламент, инж. Лукаш Вагенкнехт.

Сигналът на сенатора Вагенкнехт се базира и на разкритията, направени от в. „ Капитал “ и от Антикорупционния фонд (АКФ) в следствието „ Доктор Ахмед Доган, повелителят на студения запас “ от юни, 2019 година

Разследването на АКФ сигнализира за голям брой подозрения за злоупотреби към продажбата на „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД в края на 2017 година на компания „ Сигда “ ООД, която досега на договорката не е оперирала в сферата енергетиката. Месеци след продажбата, свързаната с някогашния транспортен министър и дълготраен началник на пристанище Варна Данаил Папазов компания, е добита от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Малко по-късно топлоцентралата стартира да получава милиони лв. от страната, с цел да служи като „ леден запас “ на българската енергетика. Субсидирането продължи доникъде на 2020 година, когато бе прекъснато със незабавно инициирани и гласувани законодателни промени. Заради подозренията за осъществени данъчни закононарушения, още през юни 2019 година АКФ алармира Национална организация по приходите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР