Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява шефа на антикорупционната комисия в

...
Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява шефа на антикорупционната комисия в
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява Сотир Цацаров

Върховната касационна прокуратура (ВКП) ревизира шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров, заяви. Информацията е била доказана пред изданието от говорителката на прокуратурата Сийка Милева.

В понеделник Сотир Цацаров като началник на Комисията на противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), откакто предходната седмица стана ясно, че е бил лишен. Той самичък изиска бъде тестван от прокуратурата поради изявлението на премиера Кирил Петков, който пръв заяви за отнетия му достъп до класифицирана информация.

По думите на Сийка Милева ВКП към този момент е изискала информация от ДАНС дали на Цацаров е правена следваща инспекция за надеждност, откакто един път е бил тестван и е получил право на достъп до класифицирана информация.

В, оповестена на страницата на КПКОНПИ в петък, Цацаров уточни, че повода за отнетия му допуск е извършената през 2017 година среща с издателя на в. "Сега " Сашо Дончев в офиса на предприемача и по това време функционер на Българска социалистическа партия Георги Гергов. Срещата е известна в общественото пространство като "ЦУМ гейт ". По това време Цацаров беше основен прокурор. Висшият правосъден съвет по този начин и не обясни какво тъкмо се е случило по време на срещата. Дончев твърдеше, че е застрашен, а Цацаров отговори, че е имало опит да му бъде извършен напън.

От позицията на Цацаров в петък стана ясно, че точно събитията от 2017 година са основанието за лишаване на позволява му до класифицирана информация. Тогава той заяви, че ще апелира акта за лишаване.

Новините към шефа на КПКОНПИ пристигнаха на фона на плануваните промени в комисията, заложени в на четирите ръководещи партии. Те предвиждаха Цацаров да бъде заменен в границите на идващите три месеца, а комисията да бъде преструктурирана.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР