Върховната административна прокуратура е открила нарушения, свързани с ограничаване на

...
Върховната административна прокуратура е открила нарушения, свързани с ограничаване на
Коментари Харесай

Фирма събира 6 лв. от туристи, за да плажуват на `Русалка`, ВАП се самосезира |

Върховната административна прокуратура е разкрила нарушавания, свързани с ограничение на достъпа до морски плажове в Каварна. Става дума за плажовете " Русалка - бейби плаж ", " Русалка - централен " и " Русалка - каяк ".

Установено е нарушаване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Още през 2019 година прокуратурата упълномощила на министъра на туризма да бъде направена инспекция. През април комерсиално сдружение било санкционирано с 5000 лева

В началото на август тази година кметът на Каварна съобщил още, че компанията е сложила преграда към плажовете и събира такси за паркинг. Дружеството желало от туристи да платят " гривни "  по 6 лева и едвам тогава жителите се допускали към плажовете.

В рамките на комплекса е сложена и табела, от която излиза наяве, че против куверт от 6 лева на човек, на посетителите се дава използването на цялата алейна инфраструктура на селището и използването без в допълнение възнаграждение на плажни такъми.

За осъществената инспекция от министерството на туризма са съставили констативен протокол, към който е прибавен снимков материал и касовия бон от заплатените такси за " гривни ".

Същата компания е сложила и плажни такъми на неохраняемите плажове, без да има право. 

Плажовете са изключителна държавна благосъстоятелност и по закон достъпът до тях не може да бъде лимитиран. Общините са длъжни да обезпечат свободен и безвъзмезден пешеходен достъп на жителите до плажа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР