Върховната административна прокуратура е атакувала в съда заповедта на министъра

...
Върховната административна прокуратура е атакувала в съда заповедта на министъра
Коментари Харесай

Прокуратурата атакува част от заповедта на Нено Димов за Калиакра

Върховната административна прокуратура е атакувала в съда заповедта на министъра на околната среда и водитете Нено Димов от 21 юли 2017 г, която предизвика митинги на хората от Каварна, Шабла и Балчик.

Държавното обвиняване оспорва територията на предпазена зона " Комплекс Калиакра ".

При инспекцията на Върховната административна прокуратура (ВАП) са събрани данни, че при построяването на европейската екологична мрежа „ НАТУРА 2000 “ през 2007 година е оповестена по-голяма повърхност, заета от Понто-Сарматски степи *62C0, а на процедура е била по-малка.

По този метод заповедта е издадена, без от министъра на околната среда и водите да е открито изрично, че във всички места по приложения координатен указател се намира естествено местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи. Допуснатото нарушаване е преценено от ВАП като значително, защото заповедта е издадена за опазването на това местообитание, декларират от държавното обвиняване.

Според прокуратурата определеният метод на действане на административния орган не подхожда и на задачите за обезпечаване биологичното многообразие и за опазване или възобновяване на удобното положение на опазване на естествените местообитания по чл.2, §1 и §2 от Директива 92/43/ЕИО от 21 май 1992 година за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и чл.2, т.1 от Закона за биологичното многообразие.

Затова от ВАП е оспорена т.2 от заповедта, с която на територията на предпазена зона „ Комплекс Калиакра “ с код BG0000573 до оповестяването ѝ за предпазена зона, само че за не повече от 2 години е въведена възбрана за разораване, залесяване и основаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури според приложението.

По т.1 от заповедта, с която се не разрешава издаване на позволения за градеж и всякакво строителство на територията, избрана с координатен указател на разпространяването на естествено местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи, прокурорите са решили, че сходни дейности могат да увредят предпазената зона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР