Върховна административна прокуратура (ВАП) започна проверка по реда на надзора

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) започна проверка по реда на надзора
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява общински наредби за местните такси и цени на услуги за събиране на отпадъци

Върховна административна прокуратура (ВАП) стартира инспекция по реда на надзора за правда по отношение на правила от наредби за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги за събиране и транспортиране на боклуци, признати от общинските препоръки в страната, оповестиха от прокуратурата.

Предмет на инспекцията са разпореждания от общинските наредби, в които се планува, че заявления за освобождение от заплащането на такса за услугата по събиране и транспортиране на битови боклуци, заради неползване на парцел, се подават до избрана дата - 31 октомври или 30 ноември.

Според настоящата все още наредба заявления за освобождение от заплащането на такса за услугата по събиране и транспортиране на битови боклуци се подава до края на миналата година в общината по местонахождението на парцела. ВАП намира, че с въвеждането на по-кратък период от законоустановения, е допустимо да се основат предпоставки за безпричинно обременяване на жителите с финансова тежест.

В обсега на инспекцията са включени и правила от общински наредби за въвеждане на условия, условия и критерии за освобождение от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, които не почиват на законово съображение. От ВАП е съобразено, че органите на локална власт не са способени да дефинират изискванията, при които не се дължи въпросната такса. Такива случаи са разкрити в общини Видин, Несебър, Бобов дол, Пазарджик, Долна Митрополия, Стамболийски.

Целта на ограниченията на ВАП е да се отстрани неравното отнасяне на жителите във връзка с дължимите от тях такси за битови боклуци. В тази връзка все още, макар началния стадий на инспекцията, са подадени четири митинга до административните съдилища в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР