Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага на Държавната агенция по метрологичен

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага на Държавната агенция по метрологичен
Коментари Харесай

Прокуратурата възложи проверка на всички басейни в страната

Върховна административна прокуратура (ВАП) разпорежда на Държавната организация по метрологичен и механически контрол (ДАМТН) да ревизира положението на всички плувни басейни в страната.

Във ВАП е формирана кореспонденция на 2 юли след изявления в медиите, отнасящи се за случай с дете, което пострада в учебен басейн в гр. София.

Във връзка със стартиралия летен сезон и нарасналото прилагане на басейни, както и зачестилите въпроси, които се слагат от обществото във връзка с годността и редовността на плувните басейни, и в отбрана на публичния интерес, ВАП реши, че следва да бъде предоставена инспекция на национално равнище по реда на член 145 алинея 1 т. 3 от Закон за съдебната власт за съблюдаване на нормативните актове, регламентиращи вярната и безвредна употреба на басейните.

В хода на инспекцията от ДАМТН би трябвало да се откри има ли случаи на позволени нарушавания по вярната и безвредна техническа употреба и поддръжка на детайлите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни в сходство с условията и ограниченията, планувани в управленията за употреба и ремонт на съответния басейн според условията на Закона за туризма, както и съществуването на окомплектовка с управления за употреба и ремонт на по-старите плувни басейни, въведени в употреба преди новите условия на закона от 2020 година

След привършване на инспекцията до ВАП следва да бъде пратен систематизиран отчет, който да съдържа направените констатации, позволени нарушавания на съответни нормативни и други актове, подхванати съответни ограничения и дейности за премахване на нарушаванията и последствията от тях, издадените актове за определяне на административни нарушавания, наложени наказания, както и в случай че има насилствени административни ограничения.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР