Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Прокуратурата разпореди незабавни проверки за причините за наводненията

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите, министъра на вътрешните работи и министъра на енергетиката да извършат незабавни инспекции, посредством които да се откри дали е допустимо противозаконен рандеман на инертни материали (наносни отсрочения и строителни материали) от коритата на реките да са довели до разливите им. Компетентните органи би трябвало да създадат и разбор на ситуацията в страната, заради продължаващите значителни превалявания.

Във ВАП е формирана кореспонденция въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за връзка сред противозаконния рандеман на строителни материали и наводненията в елементи от Южна България (по поречието на реките Струма и Места).

Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерство на вътрешните работи (МВР) и Министерство на енергетиката (МЕ) следва да извършат взаимна инспекция, която да откри съществуване на нарушавания на възбраната по чл.118ж, алинея 2 от Закона за водите (ЗВ) и нарушавания по чл.93, ал.2 от Закон за подземните благосъстояния (ЗПБ) в случилите се наводнения при разливите на р. Струма и р. Места, а и другаде, като причина за настъпилото злополучие.

Трябва да се реши нуждата от осъществяване на инспекции за съществуването на посочените нарушавания и на други места на територията на страната, за попречване на наводнения.

Министърът на вътрешните работи следва да предприеме незабавни ограничения в сходство с пълномощията си по чл.54 от Закона за отбрана при бедствия (ЗЗБ).

Направените констатации, подхванатите съответни ограничения и дейности за премахване на закононарушенията и последствията от тях, както и санкциониране на отговорните лица, включително постановени административни актове би трябвало да се отразят в систематизиран отчет до ВАП в къс период.

В него да се посочат и възможни случаи на данни за осъществени закононарушения, респ. изпращане на съответните прокуратури или органи на Министерство на вътрешните работи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР