Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира за сериозни закононарушения и

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира за сериозни закононарушения и
Коментари Харесай

ВАП се самосезира за незаконна сеч на гори в района на град Своге


Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира за съществени престъпления и закононарушения по отношение на противозаконна сеч в горски региони на град Своге, показани в следствие на бТВ в предаването " 120 минути " на 27 ноември, по отношение на които прокуратурата образува кореспонденция.

В следствието " Изсечената гора. Къде изчезна дървен материал за стотици хиляди левове? " се показва, че притежател на частна гора е подал сигнал за липса на огромно количество дървесина. След което чиновници на Регионална дирекция по горите - град София откриват противоречие сред размера на дървесината, добита от компания въз основа на разрешително за сеч в прилежаща държавна гора, и действително експедираната с транспортни билети дървесина от титуляра на разрешителното. По въпросът е известена съответната прокуратура.

Спрямо компетентността на ВАП по Конституцията и Закона за правосъдната власт са подхванати дейности с оглед набелязване на ограничения от страна на контролните органи за ограничение на сходни нарушавания.

ВАП регистрира наложителните нормативни условия, а точно, че разрешително за сеч се издава въз основа на одобрен горскостопански проект,  програма или утвърдено план-извлечение, както и утвърден карнет-опис, удостоверяващ, че насаждението е маркирано за плануванаъа сеч, че се сформира протокол за освидетелстване на сечището от издателя на позволителното в период до 30 дни след привършване на сечта, който се подписва и от титуляра на позволителното.

Изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по горите би трябвало да реши дали са спазени условията по закона в съответния случай, както и да се подхващат всички законоустановени дейности в отбрана на държавния и публичен интерес.

В едномесечен период ВАП следва да бъде известена за подхванатите ограничения и взетите решения.

Припомняме за последния случай с нелегално добивана дървесина, при който на 20 ноември, община Якоруда за противозаконен транспорт на 20 кубически метра иглолистна дървесина. Четири дни по-късно след взаимна инспекция на полицията, Регионалната дирекция по горите в Благоевград и Югозападното държавно дружество, се  откриха още 40 кубически метра противозаконна дървесина добивана и транспортирана от компанията на кмета Ахмед Ахмед.
 Откриха още 40 куб. м. противозаконна дървесина, транспортирана от компанията на кмет
Откриха още 40 куб. м. противозаконна дървесина, транспортирана от компанията на кмет

Към момента няма повдигнато обвиняване към кмета на село Конарско
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР