Върховна административна прокуратура е изискала информация от министерството на здравеопазването

...
Върховна административна прокуратура е изискала информация от министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Прокуратурата пита здравните власти какво се случва с мерките срещу COVID-19

Върховна административна прокуратура е изискала информация от министерството на опазването на здравето какви дейности се подхващат за ограничение на разпространяването на COVID-19 и на какъв стадий е готовността за използване на трета ваксинационнa доза на искащите, оповестяват от пресцентъра на държавното обвиняване.

„ Предвид доста възходящия брой на дейни случаи на пациенти, болни от COVID-19, и по отношение на голям брой запитвания от жители, в това число медици и представители на просветителната сфера, постъпващи във Върховна административна прокуратура, на съображение член 145, ал.1, т.1 от Закон за съдебната власт прокуратурата изиска информация от служебния здравен министър - какви дейности се подхващат за ограничение на разпространяването на вируса в страната “, се споделя в съобщението.

„ Едва близо 16 % от популацията в страната е имунизирано и поради тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е осъществено до този миг от Министерство на здравеопазването, с цел да може до хората да доближи съответна информация по отношение на изгодите от имунизация против COVID-19, което да промени настройките и да увеличи интереса към имунизациите. Изискана е информация дали Министерство на здравеопазването е отправяло питане до ЕМА, касаещо слагането на трета доза на имунизацията против вируса и осъществени ли са други дейности в тази тенденция “, пишат от прокуратурата.

От държавното обвиняване желаят да знаят и какъв надзор за използване на противоепидемичните ограниченията прави здравното министерство поради „ множеството сигнали в общественото пространство за неспазването “ им.

ВАП желае информация какви ограничения ще бъдат прилагани в образователните заведения, детските градини и центровете за поддръжка на личностно развиване за гарантиране живота и здравето на техните жители.

„ ВАП пита и за какво, макар възходящата заболеваемост в страната, все още не са въведени плануваните в Националния действен проект ограничения за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и планувани ли са съответните обществени, стопански и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на ограниченията и действието на лечебните заведения за болнична помощ в ексклузивен режим. ВАП изисква и информация за това дали Министерство на здравеопазването е осигурило нужните лекарствени и помощни медицински средства за Коронавирус отделенията на лечебните заведения “, приключва известието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР