Върховете далеч не са само високи точки от релефната карта

...
Върховете далеч не са само високи точки от релефната карта
Коментари Харесай

Послание на Боян Петров посреща туристи на връх Кутра край Асеновград

" Върховете надалеч не са единствено високи точки от релефната карта в кабинета по география. Не са и места за вманиачени туристи, влюбени трекери или амбициозни алпинисти. Върховете са на първо място широко поле за изява на човешкия дух и място да изпробваш уменията си за оцеляване в живота – директно и преносно. "
Това обръщение, изречено от Боян Петров, ще посреща миналите планинското 6-километрово трасе и достигнали до връх „ Кутра “, запалянковци. Надписът бе подложен в памет на алпиниста, от членове на Центъра за локални начинания и развиване в града, които проведоха специфичен поход. По този метод бе открита и новата екопътека, която носи името на връх „ Кутра “.

Мястото се намира край Асеновград, а дестинацията се изминава за към 2 часа и 30 минути. По пътя си планинарите, запътили се към върха, могат да срещнат разнообразни растителни типове, някои от които записани в „ Червената книга “ на България. Такива са родопски Божур и Мерендера, ален Салеп и доста други. Екопътеката бе почистена и облагородена преди няколко месеца. Инициаторите са решили да я показват публично пред асеновградчани едвам в този миг, защото в този момент е по-красива и раззеленена.
" Обектът е отдаден на здравето, родолюбието и опазването на биоразнообразието. “, сподели при откриването на „ Кутра “ биологът и асеновградчанин доцент Цено Петров, който е и кръстник на екопътеката. Той уточни, че тя е основана за учениците от ОУ „ Ангел Кънчев”, защото началото й е наоколо до школото. Идеята е до всяко асеновградско образователно заведение да бъде построена по една екопътека.
Целта е Асеновград да се бори против затлъстяването и натрупването на наднорменото тегло при децата и младежите. Екопътеката възпитава и в родолюбие и любов към вярата, защото пътя й пресичат общо 14 храма. По трасето на „ Кутра “ са ситуирани и няколко осведомителни табели със фотоси, които срещат турситите с това, какво могат да срещнат от началото на пътеката до върха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР