Върховенството на закона в Полша и Унгария бяха водещи теми

...
Върховенството на закона в Полша и Унгария бяха водещи теми
Коментари Харесай

ЕС е разтревожен за върховенстово на закона в Полша и Унгария

Върховенството на закона в Полша и Унгария бяха водещи тематики в дневния ред на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз в Брюксел. Особено угриженост провокира неотдавнашното основаване в Полша на специфична анкетна комисия за следствие на съветското въздействие в страната. Решенията на този орган биха могли да се употребяват за отнемане на жители, в това число политици, от правото да заемат обществени длъжности, без това да бъде глобено от самостоятелен арбитър.

 
Това е мотив за сериозна угриженост и Комисията ще проучва законодателството. Няма да се поколебаем да вземем ограничения, в случай че е належащо, тъй като е невероятно да се реализира единодушие за сходна система без действителен достъп до правораздаване на самостоятелен магистрат против административно решение. Имаме какво да кажем за Унгария и сигурно за Полша.
Дидие Рейндерс – еврокомисар по правораздаването

Законът за проверяващата комисия в Полша беше подписан от президента Анджей Дуда в понеделник. Той беше избран като противоконституционен от опозицията и някои адвокати, до момента в който страната се приготвя за общи избори през есента.

Комисията ще изследва евентуалното въздействие на Кремъл върху полските държавни управления от 2007 г насам, интервал, в който партията „ Гражданска платформа “ на Доналд Туск беше на власт.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР