Варени, печени или пържени картофи - все са ни любими.

...
Варени, печени или пържени картофи - все са ни любими.
Коментари Харесай

Защо картофите са не само полезни, но и вредни?

Варени, печени или пържени картофи - все са ни обичани. Те са най-популярната храна във всеки дом.
Картофите са с високо наличие на калории, тъй че не трябва да  злоупотребявате с тях. Но не е нужно и да ги изключвате от диетата си, тъй като те държат върха за най-високо наличие на калий. Този минерал е жизненонеобходим за всеки от нас. 
Но с изключение на потребни картофите, от време на време са и нездравословни.
Когато ги купувате от пазара или магазина, обърнете внимание на тяхната неотстъпчивост и цвят. Клубените би трябвало да са твърди и отмерено оцветени. Не би трябвало да има петна, вдлъбнатини или пукнатини по повърхността им. Наличието на зелени кълнове или зелени елементи значи, че картофите са били съхранявани на светлина. Това зелено петънце съдържа отровно вещество - соланин. Не забравяйте да отстраните зелената част от картофите, преди да ги сготвите.
Установено е, че соланинът предизвиква растежа на раковите кафези.
Понякога недобросъвестни търговци оферират остарели грудки като млади картофи. За да ревизирате дали не сте излъгани, надраскайте кожата им с нокът - кората на младия картоф се бели елементарно.
Младите картофи съдържат огромни количества витамин С. За страдание, колкото по-дълго се съхраняват, толкоз по-ниско става наличието на витамини в тях.
 Компании изкупуват картофи и ги подаряват на нуждаещи се Компании изкупуват картофи и ги подаряват на нуждаещи се
Български компании изкупуват картофи и ги подаряват на обществено слаби хора. По този метод оказват помощ както на производителите да не изхвърля...
Картофите съдържат съвсем всички аминокиселини, нужни на организма. 
Достатъчно е да консумирате всекидневно по 300 грама варени картофи. С това количество ще задоволите изцяло потребностите на организма си от въглехидрати, калий и фосфор.
Списъкът с минерали, които се съдържат в картофите, е впечатляващ: калий, фосфор, натрий, калций, магнезий, желязо, сяра, хлор. В състава им влизат микроелементите цинк, бром, силиций, мед, бор, манган, йод, кобалт.
Консумацията им оказва удобен резултат при болести, свързани с метаболитни нарушавания. Поради алкализиращия си резултат картофите оказват помощ за обезвреждане на непотребните киселини в организма.
Фибрите, съдържащи се в тях, не нервират лигавицата на стомаха и червата, тъй че варените картофи могат да се ядат даже по време на обостряне на гастрит и язва.
 Вкусни запечени картофи със сирене Вкусни запечени картофи със сирене
Картофите на фурна са още една бърза и вкусна рецепта, отличен вид за бърза вечеря. Необходими артикули: 1 кг картофи 300 гр сир...

Картофеното нишесте намалява холестерола. Калиевите соли способстват за елиминирането на непотребната течност от тялото. Следователно картофите би трябвало да бъдат включени в диетата на хората с бъбречни и сърдечни болести.
Гаргарите със сок от недопечен картоф оказват помощ при фарингит и ларингит. Това лечебно средство е дейно и при пародонтоза.
Варените картофи са чудесно средство за поддържане на сухата кожа и спомагат за облекчение на чувството за парене след слънчево изгаряне. Картофеното нишесте също е извънредно потребно. То се употребява като противовъзпалително средство при стомашно-чревни болести.
Не забравяйте, че потреблението на картофи би трябвало да бъде лимитирана при съществуването на наднормено тегло, а картофеният сок е противопоказан при диабет.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР