Въпросите са два. Единият е юридически - доколко е състоятелен

...
Въпросите са два. Единият е юридически - доколко е състоятелен
Коментари Харесай

Министър Комитова: Прокуратурата да каже да плащаме по договора с "Автомагистрали - Черно море"

Въпросите са два. Единият е юридически - до каква степен е заможен договорът, за което считаме да сезираме Прокуратурата, и дали имаме право да плащаме по този контракт. Това сподели пред медии министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова във връзка със забавените разплащания за изпълнени действия от „ Автомагистрали - Черно море " АД, което провокира протестни дейности на служащи на компанията.

„ Автомагистрали - Черно море " АД работеше по правата Чирпан - Стара Загора от Автомагистрала „ Тракия " в платното в посока София - Бургас. Фирмата работи по контракт от 11.01.2021 година, който за първия сектор от 17 км е трябвало да завърши на 25 март. На 24 март с анекс срокът е продължен до 19 април. За останалата част от общо 40 км срокът, още веднъж с анекс, е продължен до 30 юни. Строежът е приключен на 17 юли, за което съм малко ядосана на компанията, защото измъчихме всички български жители тъкмо в сезона на пътуването към морето, изясни арх. Комитова.

Фирмата има контракт с комерсиалното сдружение на Министерство на регионалното развитие „ Автомагистрали " ЕАД, който е в общата тематика със свръхдоговарянето, подсети министърът. Държавната компания си е разрешила да извърши свръхдоговаряне, да дава работа на компании, без да има обезпечено финансиране. Днес сме изправени пред доста сериозен юридически проблем. При тези контракти, в които не е обезпечено финансирането в бюджета и се нарушават голям брой закони, в случай че имахме всичките пари, даже да платим, влизаме в догадка да нарушим няколко закона. В момента нямаме парите, чакаме актуализация на бюджета, сподели районният министър.

„ Автомагистрали - Черно море " АД са станали жертва на контракт, който е обвързван с наддоговаряне от „ Автомагистрали " ЕАД, за което въпросите би трябвало да се насочат към някогашните ръководители на държавното комерсиално сдружение, АПИ и Министерство на регионалното развитие по какъв начин са мислели да решат този въпрос, тъй като има доста такива случаи, заключи министър Комитова.

Бюджетът на АПИ за предходната година е бил 380 млн. лева, а е предоставена работа за 1,5 милиарда лева, осведоми районният министър и разяснява, че не знае дали това е машинация, умишлена политика или предходното постоянно държавно управление е имало поради да направи нещо друго.

За първи път парите не са главният проблем по този проблем, акцентира заместник-министър Захари Христов. Договорът е за 59 млн. лева и период от 5 години, като „ Автомагистрали " ЕАД наема 9 подизпълнителя. За две години - от август 2019 година, когато е подписан, досега сумата е повишена на 368 млн. лева предоставени работи. Направете си сметка за пет години до къде ще нарасне сумата за тези поправки, разяснява Христов. Извършените от „ Автомагистрали - Черно море " АД действия до момента са за 65 млн. лева Само те надвишават общата рамка на контракта от 59 млн. лева, акцентира заместник-министърът.

Фирмите, към които към момента не са осъществени разплащания, са доста, разгласи министър Комитова. Искаме бюджет от 1,5 милиарда лева, с цел да си разплатим всички сметки за тази година, добави тя.

Търсим законов метод, с цел да могат да бъдат разплатени тези средства. Актуализация на бюджета би ни помогнала да можем да се разплатим и да работим обикновено с тези компании, които нямат превъзлагане, разяснява и.д. ръководителят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура " Ивайло Денчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР