Въпросът за влизането на България в еврозоната е преди всичко

...
Въпросът за влизането на България в еврозоната е преди всичко
Коментари Харесай

Управителят на БНБ пред парламента: Влизането ни в еврозоната е най-вече политически въпрос

Въпросът за влизането на България в еврозоната е на първо място политически, а не експертен и отговорът му би трябвало да бъде даден точно от Народното събрание. Това съобщи на чуване пред депутатите  управителят на Българска народна банка Димитър Радев.

„ Въпросът е дали България да остане несигурно дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката външна страна на Европа с присъщата за нея беднотия, корупция, институционална отпадналост и външни зависимости, или би трябвало да бъде направено общо изпитание това да се промени посредством ускорение на съществено забавения развой на присъединение към еврозоната “, сподели той.

Изслушването на управлението на централната ни банка е по самодейност на „ Българска социалистическа партия за България “.

По отношение на експертните разбори, които би трябвало  да осведомят процеса по присъединение към еврозоната, той съобщи, че това е третата полемика по тематиката в парламентарен формат през последните шест месеца, в която той взе участие, и че поставените въпроси са с най-малко 20-годишна отминалост и на тях неведнъж са давани отговори.

„ Икономическият и обществен съвет към Народното събрание, при разбор за въздействието на присъединението на България в еврозоната върху икономическото развиване, инфлацията и приходите в страната, стигна до извода, че изгодите от участие на България в еврозоната са доста повече от рисковете и разноските “, разяснява той.

„ Наскоро Софийския университет разгласява групова монография „ Предизвикателства пред българската стопанска система по пътя към участие в еврозоната “ във връзка 120-годишния празник на катедра „ Икономика “. Един от главните заключения е, че българската стопанска система има висока степен на подготвеност за приемане на еврото и сполучливо действие като член на еврозоната “, добави Радев.

Той акцентира, че Българска народна банка има оповестени редица проучвания по тематиката, огромна част от които са обществени, и добави, че не са нужни нови разбори, а са нужни съответни дейности.

По думите на Радев Българска народна банка се намира в неповторима обстановка, тъй като от 1 октомври 2020 година е първата и към този момент единствена българска институция, която е пълностоен и пълновръстен член на основни институции на еврозоната.

„ Следователно Българска народна банка е институцията, която от първа ръка може да каже каква е разликата от това да си отвън или в еврозоната. Оценката, която ние от време на време вършим, е еднопосочно позитивна “, добави той.

„ От позицията на Българска народна банка, която към този момент е част от еврозоната за основни свои действия, готовността за цялостното присъединение е обвързвана на този стадий на първо място с механически и логистични въпроси “, сподели още Радев.

Той е безапелационен, че неналичието на постоянно държавно управление и явен политически ангажимент към процеса е сериозен проблем за напредъка ни по пътя към еврозоната.

„ По същото време предходната година Хърватия, която стартира процеса по присъединение към еврозоната година след нас, към този момент беше доста по-напреднала по пътя към еврозоната “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР