Въпросът за статута и собствеността на Руската църква се очаква

...
Въпросът за статута и собствеността на Руската църква се очаква
Коментари Харесай

Статутът на Руската църква ще бъде разгледан на заседание на Светия синод

Въпросът за статута и собствеността на Руската черква се чака да бъде прегледан на съвещание на Светия синод през днешния ден, което стартира в 10 часа, съобщи кореспондент на БНР.

Това е първото постоянно съвещание на съборния орган на Българската православна черква, откакто беше прекратена богослужебната активност на храма, като разследване от експулсирането на нейни чиновници при акция на ДАНС на 21 септември.

Мерките бяха наложени поради осъществявана от тях активност, ориентирана против националната сигурност и ползите на страната ни.
Часове по-късно затварянето на църквата беше обявено от външното министерство на Русия. Последваха митинги на жители, разпространиха се и разнопосочни позиции за заключването на храма.

Появиха се документи, които откриват, че църквата е благосъстоятелност на съветското посолство у нас. Дни след затварянето на съветската черква патриарх Неофит благослови български свещеници да правят богослужебна активност, когато храма отвори.

Архимандрит Никанор напомни за какво Негово светейшество има това право:
" Каноничната пълномощия е на българския патриарх Неофит и той е единственият, който може да дава благословение, административно да назначава свещенослужители ".
Според богослова доцент Костадин Нушев Светият синод би трябвало да изрази позиция за автокефалията на Българската православна черква.
" Да отстояват автокефалията и каноничния статут на Българската православна черква, да изразят своето мнение във връзка с дейностите на българския патриарх да спомага за отваряне на храма, който сред прочее неканонично е затворен от нецърковна власт ".
На съвещанието на Светия синод се чака да бъде прегледан устава на съветското подворие в България.
" Тъй като въпросът за съветското подворие не попада в в този момент настоящия правилник на Българската православна черква, признат през 2008 година на последния църковен събор ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР