Въпросът за легалната миграция от трети страни разделя държавите членки

...
Въпросът за легалната миграция от трети страни разделя държавите членки
Коментари Харесай

ЕС се опитва с легална миграция да реши проблемите на трудовия пазар

Въпросът за легалната миграция от трети страни разделя страните членки от години. И до момента в който синята карта се пробва да обезпечи повече права и благоприятни условия за висококвалифицирания личен състав на пазара на труда в Европейски Съюз, то новият пакет от ограничения на Eвропейската комисия се концентрира върху уменията на всички служащи.

" Искаме да се отклоним от противозаконните, рискови миграционни направления и да създадем по-подредени, законни благоприятни условия ", разгласи европейският комисар по вътрешните работи Илва. Йохансон в миг, когато спорът в Украйна изправя Европа пред поредна бежанска рецесия.

Пакетът за легална миграция, препоръчан тази седмица, има за цел да улесни пътя към дълготрайното престояване, към бързо и небюрократично приемане на позволения за работа и престояване, както и обезпечаване на по-добра отбрана за служащите.
Какво включва новият пакет
Предложенията са част от тактиката на Европейски Съюз по линия на Пакта за миграцията и убежището. Те включват усъвършенствана законодателна рамка и по-добро сходство сред уменията и потребностите на пазара на труда. Предвижда се въвеждането на опростена процедура за единно комбинирано позволение за работа и престояване, което ще важи във всички европейски страни (т.е.няма да е належащо да покриват разнообразни проби и условия, както досега). Тази стъпка ще направи процеса по-бърз и по-лесен за претендентите и работодателите; ще разреши на служащите да подават заявки от страни отвън Европейски Съюз и страни,членки на Европейски Съюз, и ще усъвършенства гаранциите за равно отнасяне и отбрана от трудова употреба. Работещите към този момент ще имат право да сменят работодателя, до момента в който не престават да обитават законно в дадена страна.
Реклама
Също по този начин ще се улесни придобиването на статут на дълготрайно пребиваващ в Европейски Съюз посредством опростяване на изискванията за банкет. Докато до момента мигрантите трябваше да живеят в страна от Европейски Съюз в продължение на пет години, преди да придобият подобен статут, а времето се рестартираше, в случай че се движат в границите на блока, според новото предложение, те към този момент няма да бъдат наказвани за подвижност в границите на Европейски Съюз и ще могат да търсят най-хубавото професионално развиване за тях в разнообразни страни през петгодишния интервал. Въвеждат се и усъвършенствания в региона на събирането на фамилията.

За обезпечаване на по-добро сходство сред уменията и потребностите на пазара на труда Комисията предлага да сътвори първата платформа, която обгръща целия Европейски Съюз - така наречен " запас на Европейски Съюз от гении ". Той ще направи Европейски Съюз по-привлекателен за жители на страни отвън Европейски Съюз, които търсят благоприятни условия, и ще помогне на работодателите да намерят нужния им умения. Специално по отношение на бежанската вълна от Украйна Брюксел предлага пилотна самодейност в тази област да стартира да действа до лятото на 2022 година, която ще свързва непосредствено работодатели със чиновници.

И най-после, еврокомисията изследва възможни спомагателни благоприятни условия в три области на деяние: обществени грижи, младежта и нововъведенията. Целта ще бъде привличане на умения в браншове, в които има дефицит на работна ръка и потребности, да вземем за пример в бранша на грижите за възрастни хора; основаване на благоприятни условия за младите да опознават нови страни, да извличат изгоди от работа и пътуване; както и поощряване на предприемачеството в региона на нововъведенията в границите на Европейски Съюз и вложение в европейския софтуерен суверенитет.
Какво е особеното от синята карта?
Докато, основана през 2009 година, когато поради икономическата рецесия и проблемите в Близкия изток миграционните талази към Европейския съюз започнаха осезаемо да се усилват, се концентрира главно върху висококвалифицираните и тесни експерти, новият пакет за миграцията цели на обхване всички фрагменти.
Реклама
Пакетът има няколко посоки: законодателни оферти и по-дългосрочни политически цели, които да създадат законните миграционни направления по-привлекателни за мигрантите и по-работоспособни за страните от Европейски Съюз.

Определено " запас на Европейски Съюз от гении " е преимуществото на новото европейско законодателство. Квалифицираните жители на страни отвън Европейски Съюз, които се интересуват от работа в Европейски Съюз, ще могат да се записват на интернет платформа и да бъдат позволени в запаса на Европейски Съюз от гении въз основа на съответни степени на умения или други подобаващи критерии. Комисията се стреми да открие публично запаса и неговия уеб портал доникъде на 2023 година

В отговор на незабавната нужда да бъдат посрещнати хората, бягащи от съветската инвазия в Украйна, платформата ще стартира по-рано да работи с украинци, още от лятото на 2022 година, с цел да се свържат те с евентуалните работодатели в целия Европейски Съюз и по този метод да се улесни интеграцията им на трудовия пазар. Няма да има критерии за банкет и хората ще могат свободно да качват своите профили.

Заместник-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския метод на живот, съобщи: " Макар понастоящем нашите страни членки да са изправени пред задачата да се оправят с идването на над 5 милиона души от Украйна, това не изключва нуждата да се положат основите на резистентен и общ метод към трудовата миграция, с цел да се отговори на потребностите на Европейски Съюз от умения в дълготраен проект. С днешните начинания признаваме, че законната миграция оказва позитивно влияние във всички области: тя дава на тези, които желаят да мигрират, опция да подобрят ситуацията си, като в същото време обезпечава повече квалифицирани служащи за приемащите страни, които на собствен ред подтикват стопанската система за всички. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Телекоми 1 Политика 2 Технологии 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Политика 3 Войната в Украйна Реклама Какво споделя бизнесът в България?
Всяка година към 2.25-3 млн. жители от страни отвън Европейски Съюз идват в Европейски Съюз, употребявайки законните канали за това, спрямо нелегално идващите 125 -200 хиляди лица. Заради нашествието на Русия в Украйна все още в Европейски Съюз за влезнали към 5 млн. украински бежанци, към 200 хиляди от тях - в България. Половината са останали или имат желание да останат в страната и да търсят благоприятни условия за живот и работа тук.

От " Капитал " разговаряхме с Жасмина Саръиванова, специалист " Социален разговор " в Българска стопанска камара. Тя споделя, че от доста години организацията сигнализира за проблеми на работодателите с намиране на фрагменти и нуждата за техния импорт от трети страни. " Частично решение за улеснение на процеса бяха препоръчаните усъвършенствания в синята карта на Европейски Съюз от предходната есен, само че главен принос за престоя и наемането имаше директивата за краткотрайна протекция на Европейска комисия след експлоадирането на войната. ", споделя Жасмина. " В България бяха подхванати съответни решения за омекотен режим на влизане и включване в пазара на труда, само че имаше потребност от еднопосочни сигнали, че няма да се позволен случаи на потребление на украинските служащи в сивата стопанска система. Затова съществена роля изигра Агенцията по заетостта ", добавя специалистът. Според нея посредством събрания опит от последните месеци с бежанския поток Европейска комисия създаде новите промени в законодателството, който са стъпка точно в тази тенденция всичко да се случва бързо, дейно и " на ярко: и целят да запълнят пропуските в съществуващото законодателство.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР