Въпросът за Източна Европа не е дали ще има нова

...
Въпросът за Източна Европа не е дали ще има нова
Коментари Харесай

Източна Европа трябва да се подготви за следващата криза

Въпросът за Източна Европа не е дали ще има нова икономическа " бомба ", а по кое време ще стане това. И сходно на кино лентата " Терминатор " страните или ще бъдат раздрани на части, или ще се спасят единствено със следи от дима. Това счита Роксана Лойчу-Доробанту, която е просефор от Бурукещкия университет по стопанска система.

В собствен разбор, оповестен в Balkan Insight, тя разяснява, че сигурно районът ще бъде " ударен " от нова рецесия. " Но по кое време ще стане това, къде и какъв брой тежка ще е тя. Това зависи от разнообразни фактори ", показва специалистът.

" Нещата не опират до самата рецесия, а до устойчивостта на страните, устойчивостта на страните и ръководството на риска. В дълготраен проект, на база на опита ни от хиляди години икономическа история, още веднъж ще има финансови рецесии, войни, бедствия, тъй като световната система не е задоволително устойчива, с цел да им противостои ", споделя Доробанту и добавя:

" Това, което в действителност има значение, е скоростта, с която страните се възвръщат от нея и до каква степен могат да управляват те вредите. ".

По нейните думи първото доказателство за това, че след интервала на агресия следва подобен на закъснение на растежа, е цикличността на стопанската система. Тя добавя, че всяка стопанска система минава през интервали на криза и напредък, като тяхната дължина варира от няколко месеца до десетки години.

Професорът показва, че с цел да се оправят със идващото закъснение на растежа, страните би трябвало да разполагат с нужните финансови запаси, включващи ниския дълг, както и поддържането на нужните равнища на финансовите буфери.

" Така че при положение на криза, която ще се появи в някакъв миг в бъдеще, тази страна, която се е подготвила по този начин, ще има по-големи шансове да излезе по-бързо от бурята ", счита Доробанту.

" Няма един тип рецесия - тя може да бъде валутна, банкова, породена от умозрителен балон, интернационална финансова рецесия или пък по-широка икономическа такава. Най-често те не са изолирани и не се разграничават ясно ", изяснява още тя.

Експертът добавя, че към момента няма консенсус сред икономистите кое идва първо - рецесията, която предизвиква финансова рецесия, или финансовата рецесия, която провокира рецесията.

" Вече изминаха 10 години от световната финансова рецесия от 2007 - 2008 година и този интервал обрисува продължителността на икономическия цикъл. Така че, рецесията не е доста надалеч напред в бъдещето ", твърди специалистът и прибавя, че в случай че уроците от 2007 година не са добре научени, при идващия интервал на възобновяване ще се стигне до нови фрапантни корекции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР