Въпросът за изпращането на оръжие на Украйна е въпрос на

...
Въпросът за изпращането на оръжие на Украйна е въпрос на
Коментари Харесай

Христо Иванов: Не става дума за защитата на Украйна, а за бъдещето на България

Въпросът за изпращането на оръжие на Украйна е въпрос на българския народен интерес да се резервира интернационалният ред, основан след 1989 година, от който България е печеливша.

Трябва да дадем необятен мандат на държавното управление да оказва помощ на Украйна. 

Това съобщи ръководителят на парламентарната група на “Демократична България ” Христо Иванов от трибуната на Народното събрание при разискването на трите проекто-предложения за оказване на помощ на Украйна – на “Демократична България ”, на ГЕРБ и на “Продължаваме смяната ”.

“Проблемът с пращането на оръжие на Украйна е по-голям от всевъзможни моментни взаимни отстъпки и той ще продължи да структурира политическото пространство в България. Затова моят апел е всеки да гласоподава по съвест, тъй като това ще има исторически последствия ”, прикани Иванов при започване на изявлението си.

“Не става дума за Украйна, в случай че тя разчиташе на нас за своята отбрана – позволете ми да не довърша това изречение. Става дума за България ”, сподели Иванов.

По думите му, това, което се случва, е опитът на режима на Путин с цената на всичко, даже с нуклеарно оръжие, за инспектиране на интернационалния ред, основан след рухването на Берлинската стена. И че това е ясно проследимо през дългогодишни позиции на съветското държавно управление, започвайки с речта на Путин през 2007 година в Мюнхен. Същия оня Мюнхен, в който през 1938 година английският министър председател Чембърлейн съобщи, че е донесъл мир, откакто хариза Чехословакия на Хитлер. И който мир не изтрая и година.

“Да, мирът е полезност, само че има и други полезности като свободата и достолепието. И когато ги пожертваш, напълно скоро губиш и мира ”, сподели Христо Иванов, напомняйки, че това неведнъж е потвърдено в историята.

“Слава богу украинският народ, макар всевъзможни упования, че ще посреща съветските освободители, се бори за своите независимост и достолепие. Въпросът е ние какво вършим при опит да се ревизира редът след рухването на Берлинската стена ”, попита съпредседателят на “Демократична България ”.

По думите му, може да имаме доста рецензии към откритото след 1989 година статукво, “но има един факт – че България е чист печеливш от този нов интернационален ред ”.

“Ние сме страна, която макар своите неспособности съответно да се възползва от участието си в Европейски Съюз и НАТО, получи опция за напредък и за това генерации след генерации българи да учат на Запад, не в Москва. България се употребява от богатствата на този ред и по тази причина в негова отбрана си коства да се замислим – не в името на украинците или на някой различен, а в наш интерес, този ред да бъде предпазен ”, сподели Иванов. Защото сигурно той е доста по-добър от епохата, открита от Червената войска, която Путин се пробва да върне.

Според Иванов този ред би трябвало да бъде предпазен в този момент в Украйна, само че не с апели за мир и с подправена изразителност за неутралитет. “Кой от вас е подготвен да отиде в Украйна и да им каже на украинците – предайте се в името на мира, предайте се на Путин ”, обърна се Иванов към част от депутатите.

И предизвести, че когато се приказва за неутралитет, се приказва за капитулантство. Което значи единодушие Русия да постанова със мощ своите ползи – да постанова съветски свят, в който да бъде включена и България.

Това не е позиция против всичко съветско, тъй като когато един ден Русия се опомни от кошмара, в който е хвърлена, ще можем да стартираме да построяваме равноправни връзки с нея, а не като някогашен спътник, който продължава да изживява своя стокхолмски синдром и нагласява дейностите си съгласно очакване за съветска победа, продължи Иванов, с вяра за една бъдеща демократична и свободна Русия.

Председателят на ПГ на “Демократична България ” прикани народните представители да не се лимитират с настояванията за помощ, изредени в писмото на посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, което бе вкарано в проекто решението на “Продължаваме смяната ”.

“Подкрепете явен мандат, необятен, безграничен, който показва готовността на България, а не дава отговор просто на някакво писмо на украинския дипломат. Ние имаме поколенчески, за генерации напред ползи, да заемем ясна политическа позиция и да дадем всякаква помощ за това този международен ред да бъде отстоян от украинците, които сами вземат решения до каква степен да стигнат и популярност богу не се снишават като нас ”, сподели Христо Иванов.

Според него държавното управление би трябвало да има свободата да може както да отговори на съответните претенции от писмото, по този начин и на нови потребности, когато се появят.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР