Въпросът за инфлацията дълго време ще бъде на дневен ред.

...
Въпросът за инфлацията дълго време ще бъде на дневен ред.
Коментари Харесай

Кога ще се нормализира инфлацията?

Въпросът за инфлацията дълго време ще бъде на дневен ред. Трима икономисти споделиха своите упования към днешна дата и ден откакто Европейската централна банка подвига лихвите с рекордните 75 базисни пункта.

Историята демонстрира, че инфлацията е " твърдоглав звяр ", като това може да продължи даже години. Понякога битката с увеличените цени е по-опасна от самата инфлация, счита Димитър Събев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

По думите на Георги Ангелов, старши икономист в " Институт Отворено общество ", са нужни към 9 до 12 месеца, с цел да се види резултатът от решенията на централните банки. Той добави, че това у нас, за разлика от други страни в Европейски Съюз, ще се случи осезаемо преди средата на идната година.

До огромна степен това се дължи на обстоятелството, че тук към този момент мина времето за нарастване на парното, което Комисията за енергийно и водно контролиране извърши през юли. Освен това тук работи и механизъм, който пренасочва свръхпечалбите на държавните енергийни сдружения към бизнеса за да може предприятията да посрещнат увеличените сметки за електрическа енергия, а такива ограничения виждаме занапред да се анонсират в Западна Европа. Т.е. въпреки и в някои връзки спекулативно, инфлацията у нас изпревари тази в еврозоната и предстоящо ще стартира да се възстановява по-рано от тази в страните, употребяващи еврото, сподели още Ангелов, написа Българска телеграфна агенция.

Прогнозата на Никола Янков, икономист и ръководещ съучастник в " Експат Капитал ", е, че едвам през 2024 година ще се следи ритъм на инфлацията, непосредствен до целевото ниво от към 2 на 100. Това няма да стане преди ЕЦБ да увеличи в допълнение главните си лихвени проценти до равнища от към 4 на 100.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР