Въпросът за европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената

...
Въпросът за европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената
Коментари Харесай

Еленко Божков: МС ще поиска дерогация от санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика

Въпросът за европейски наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика е бил подложен неофициално от Украйна и не е влезнал за разискване в санкционните пакети на Брюксел. Това съобщи в " Говори в този момент " заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков.

" Това обаче не значи, че в лъдеще време няма да влязат. Мнението на страните, които имат такова съоръжение, е еднопосочно - би трябвало да се търси опция тези доставки да продължат и те ще продължат. Държавите, които са наранени, са в правото си да подхващат ответни ограничения ".

Той съобщи, че Министерският съвет приготвя решение за искане на дерогация върху доставките за съоръжение на атомните централи, които не могат да бъдат създадени от друга страна, с изключение на Русия.

" Поисках информация от атомната централа какви са тези елементи, които не могат да бъдат сменени с други. Оказа се, е това са 41 произведения, в които влизат както аварийни елементи и съоръжение, по този начин и консултантски услуги, програмен продукт и хардуер, които се употребяват за изчислителна база и ръководство на процесите в централите ".

Министерството на енергетиката не е предложило на Украйна оборудването за реакторите на АЕЦ " Белене ", което закупихме от Русия преди години, а Киев самичък е показал интерес. България обаче няма никакви задължения и не е длъжна да го даде, съобщи Божков.

" Понеже става дума за стратегическо съоръжение, изключително значимо за сигурността на страната, това би трябвало да стане минимум с решение на Народното събрание или постоянен кабинет, излъчен от Народно събрание ".

По думите му обаче това съоръжение най-вероятно няма да бъде употребявано, защото конструкторът " Росатом няма да даде единодушие и лиценз поради наложените наказания. За Русия сега ние сме противникова страна, уточни Божков.

Участието на България в алианса за развиване на нуклеарната енергетика е разследване на среща на президента Радев с президента на Франция Макрон, в която двамата са говорили, че би трябвало да се построи общество от страни, които да си взаимодействат в развиването на нуклеарните стратегии и основаването на нови мощности.

Разглежда се опцията доизграждането на нуклеарните централи у нас да стане с съветските елементи, само че се търси коопериране и със страни като Франция и Чехия, уточни Еленко Божков.

" Прави усещане, че 5 от тези 11 страни (в алианса) имат съветски реактори, другите 6 имат канадски реактори или такива от " Уестингхаус ".

Подадох сигнали до разнообразни институции, съдържащи многочислени обвинявания, сигнали за нарушавания както в софтуерната дисциплинираност в АЕЦ " Козлодуй ", по този начин и за редица публични поръчки, от които са се обогатявали, посочи Еленко Божков. Заяви, че не знае по какъв начин в Съединени американски щати са свързали с тези сигнали името на Румен Овчаров.

" Работещите по " Магнитски " демонстрират редица офшорни компании, в които не бях забелязал присъединяване на Румен Овчаров, само че се виждаше напълно ясно участиено на редица родственици на Александър Николов и Наско Михов. Очевидно е, че американските проверяващи са намерили други свързани данни, тъй като става дума за разнообразни офшорни компании - някои на Малдивите, други на Кипър. Там очевидно е разковничето и там очевидно се вижда присъединяване на Румен Овчаров ".

Заместник-министърът не вижда директна връзка сред инспекциите на ТЕЦ-овете и глобите по " Магнитски ", защото европрокуратурата ревизира централите поради екологичните им индикатори.

" От близо 14 топлофикационни сдружения обаче, единствено 4 не са на Ковачки или свързани с него - това са толлофикацията в София, която обаче пък е подвластна по един необикновен метод от търговски сдружения на Ковачки. Другата топлофикация е в Пловдив, третата във Варна и четвъртата - в Разград ".

Централите, свързвани с Ковачки не въздействат върху базовите мощности, сподели още Еленко Божков. От тях значими са две - " Бобов дол " и централата в Русе.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР