Въпросът за джобните вълнува много родители и ги поставя пред

...
Въпросът за джобните вълнува много родители и ги поставя пред
Коментари Харесай

Колко пари давате на детето за джобни

Въпросът за джобните вълнува доста родители и ги слага пред алтернативи. Едни се двоумят дали сумата е задоволителна, други се вслушват в близките и се съпоставят с тях. На каква възраст какви джобни пари да давате на детето, съветва консултантът по финансова просветеност Надежда Герасименко.

Личните финансови потребности пораждат още при първите прояви на автономия на детето. Това най-често са началните години в учебно заведение. А терминът „ джобни пари “ самичък по себе си значи, че в джоба му би трябвало да има такава сума, с която може да покрие разноските по настоящите си всекидневни потребности.

Важно е да се каже, че това не са пари за дарове, нито финансово подучване – те са само и единствено за потребностите денем. Обяснете това на детето доста ясно - това са обособени пари, с съответно предопределение.

Заедно изчислете какъв брой пари то харчи дневно и защо тъкмо. В началния етап го изслушайте деликатно – дано опише за всички свои потребности и стремежи, а вие ги запишете.

Така ще получите цялостната финансова картина на деня. И като я умножите по броя на образователните дни в месеца, ще добиете визия за стремежи от него месечен бюджет.

След това дружно се върнете и обсъдете всеки пункт, като задавате спомагателни въпроси:  „ Всеки ден ли са ти нужни толкоз пари? “, „ Това твоите всекидневни разноски ли са? “

След този диалог евентуално ще съумеете да стигнете до действително нужните му пари. В тях може да бъдат включени транспортни разноски, обяд в стола, междинна закуска. След това вие като родители ще решите дали да давате сумата всеки ден, един път в седмицата или месечно.

За най-малките е уместно да получават парите си ден за ден, а по-късно веднъж седмично.

Научете детето още в прогимназията да си разпределя наличните пари. Като давате джобните един път в месеца, ще съумеете да го научите да борави с тях. Това ще е от огромна изгода в гимназията, когато ще разполага и с по-големи суми.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР