Въпросът с ремонта на военната техника ще бъде разискван на

...
Въпросът с ремонта на военната техника ще бъде разискван на
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи решение за износ на оръжие

" Въпросът с ремонта на военната техника ще бъде обсъден на съдружен съвет по-късно довечера ", разгласи пред публицисти пред централата на левицата на ул. " Позитано " 20 министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков, който е и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

Днес членовете на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, сътрудниците в коалиция " Българска социалистическа партия за България " и управлението на парламентарната група се събраха на общо съвещание по отношение на " позиция по експорт на оръжия за Украйна и газовите доставки за България ".

За на следващия ден е планувано изключително съвещание на Народното събрание, на което депутатите ще прегледат даването на военнотехническа помощ за Украйна, а довечера се чака въпросът да бъде разискван на съдружен съвет на обединенията от ръководещото болшинство.

Пред публицисти министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков сподели, че от Българска социалистическа партия няма да трансформират позицията за износа на оръжие.

„ Личното ми мнение е, че не е проблем да се ремонтира техника. Това не е директен експорт на оръжие “, сподели Гьоков. Той уточни, че въпросът ще бъде дискутиран довечера и на съвещание на съдружния съвет.

„ Ще забележим какво ще се договорят там ръководителите на партиите и ние по всяка възможност ще свикаме Националния съвет на Българска социалистическа партия, с цел да вземе окончателното решение “, уточни Гьоков.

„ Ние, несъмнено, ще гласуваме „ срещу “ решение за експорт на оръжие и муниции “, съобщи Гьоков и добави, че може да бъде изработен компромис, в случай че в решението на Народното събрание са упоменати съответно дейностите за оказваната военнотехническа помощ, измежду които, по думите му, е и ремонтът на военна техника.

" Ако формулировката е единствено военнотехническа помощ, ще желаеме да се посочи какво се схваща, тъй като думата „ военно “ е притеснителна ", обясни той.

Румен Гечев разяснява, че не вижда разлика сред експорт на танкове и техния ремонт тук, след което, по думите му, те още веднъж би трябвало да бъдат изнесени. Депутатът уточни, че позицията на левицата не е променяна и също подсети, че решенията в партията се взимат от груповите ѝ органи.

Депутатът Александър Симов също сподели, че не чака да има смяна в позицията на Българска социалистическа партия. И министърът на туризма Христо Проданов разяснява, че позицията на левицата ще бъде показана пред сътрудниците им по време на съдружния съвет. " Колко пъти да повтаряме, че Българска социалистическа партия е срещу експорт на оръжие ", сподели Проданов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР