Въпросът с евентуалното въвеждане на еврото в България и надеждите

...
Въпросът с евентуалното въвеждане на еврото в България и надеждите
Коментари Харесай

Какво се случва с еврото и завода на "Фолксваген"! Караянчева проговаря пред БЛИЦ TV

Въпросът с възможното въвеждане на еврото в България и очакванията за изграждане на цех на "Фолксваген " са две от най-актуалните тематики в страната. По тези въпроси беседваме с шефката на Народното събрание Цвета Караянчева. В първата част на изявлението й пред БЛИЦ, госпожа Караянчева сподели позицията си за решението на президента Радев да снеме доверието си от кабинета (виж в Още по темата).

- Г-жо Караянчева, каква е Вашата позиция като ръководител на Народното събрание във връзка разгорялата се у нас полемика за възможното въвеждане на еврото и рецензията, която президентът Радев насочи към държавното управление по този въпрос?
- Не бива да има никакво терзание в българските жители. Левът е извънредно постоянен. Законодателната корекция, която направихме в Народното събрание бе по искане на Европейската централна банка.

В момента, в който се разбра, че това може да тормози българските жители, ние още на другия ден предложихме решение, в което бе закрепено тъкмо какво би трябвало да бъде съотношението евро - лев.

При състояние, че това съответствие не бъде спазено, финансовият министър и шефът на Българска народна банка отхвърлят да договарят. Но мен ме смущава това, което сподели президентът Радев по този въпрос, който разгласи решението ни за промяна във Валутния ръб. Не може да има такова недоумение на тематиката. Нека неговите финансовите съветници да погледнат по-навътре в нещата и да му обяснят какво се случва с смяната на този закон, тъй като едно такова изявление от негова страна води до терзание у българските жители. Не желая да си мисля, че президентът не схваща тази тематика и, че не осъзнава значимостта на тази стъпка, тъй като доста държавни управления и всички политически сили имат консенсус по тази тематика за влизане в ИРМ-2 и по-късно в Еврозоната ".

- Има ли още късмет в нашата страна да бъде издигнат цех на "Фолксваген "?
- В България има доста положителни условия за вложения. Данъчната ни система е извънредно облекчена и дава опция на непознатите вложители да развиват бизнес. Доказателство за това са многочислените задгранични вложения.

Като машинен инженер доста бих се радвала в България да стъпи "Фолксваген ". Но редом с това да не умаловажаваме всички аварийни елементи за други коли, които се вършат на нашата територия. Защото никой не прави сметка за това какъв брой доста фабрики за автомобилни елементи има тук в България.

Неслучайно безработицата в страната е 3.6%, което е най-ниският % в Европа. Това демонстрира устойчиво ръководство. Ще изтъквам президентът Радев, който споделя, че "България е предсказуем и благонадежден сътрудник и води политика на непоклатимост и сигурност ". В това съм съгласна с него.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР