Въпросът по-скоро вредни или по-скоро полезни са яйцата е спорен

...
Въпросът по-скоро вредни или по-скоро полезни са яйцата е спорен
Коментари Харесай

По колко яйца на седмица е безопасно да ядем?

Въпросът по-скоро нездравословни или по-скоро потребни са яйцата е противоречив от години. Хората, които упражняват интензивно и желаят да натрупат мускулна маса, употребяват по няколко броя на всяко ястие, а предизвестието е, че при невъздържание може повишим холестерола до рискови равнища. И тук идва въпросът какъв брой броя можем да си позволим, с цел да не си навредим.
Прочетете още
Яйцата участват в храненето ни от епохи. Те съдържат доста потребни хранителни субстанции като протеини, витамин В12, йод и витамин D. Сега на пазара се оферират яйца от подово отглеждани или свободни кокошки, а някои типове са обогатени и с разнообразни хранителни субстанции посредством прибавяне на специфични съставни елементи в храната на кокошките. Най-често става дума за селен.

А скорошно изследване на американски учени открива, че до 12 яйца, употребявани за една седмица, не се вижда отрицателен резултат върху равнищата на холестерол. При разбор на резултатите от две групи се потвърждава, че няма разлика в равнищата на липопротеините с висока компактност (HDL) и липопротеините с ниска компактност (LDL).

И в случай че едните ядат по 12 яйца седмично, другите - единствено по две в продължение на четири месеца. Прави се обаче уточнението, че става дума за въпросните обогатени яйца, които имат по-висока хранителна стойност.

Това е следващото научно изказване в отбрана на умерената консумация на яйца. През годините нееднократно чувахме, че те са нездравословни за здравето ни и даже могат да доведат до сърдечно-съдови проблеми, до момента в който по-късно сходни изказвания се опровергаваха и яйцата даже се определяха като потребни, напомня Medical News Today.

Очевидно и тук, както в доста други случаи, разковничето е в количеството. Когато не прекаляваме с него, редуцираме доста шанса от отрицателни последици. А съветът е да понижим броят яйца даже до едно дневно. И постоянно да избираме тези, които са от свободни кокошки или обогатени.

 

 

Източник: lifestyle.bg 

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР