Въпросът относно необходимостта от медицинско свидетелство често се задава, когато

...
Въпросът относно необходимостта от медицинско свидетелство често се задава, когато
Коментари Харесай

Задължително ли е медицинското при започване на работа


Въпросът по отношение на нуждата от здравно удостоверение постоянно се задава, когато чакаме на опашката при персоналния си доктор или когато компанията, в която ще започваме работа, изисква показване на здравното преди сключване на трудовия контракт .

Освен това, поражда и въпросът дали има опция данните за нашия здравен статус да бъдат прехвърляни служебно сред компаниите, в които сме работили . Отговори на тези въпроси дава доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Първо, би трябвало да се разбере, че въпросът за представянето на здравно удостоверение при започване на работа се контролира от законодателството във всяка страна. В доста страни законът категорично показва по кое време и за какви типове работа е належащо да се показа здравно удостоверение. Обикновено това са работи, които изискват изключително здравословни условия или работи, при които съществува риск от разпространяване на инфекции или други болести.

От друга страна, доста работодатели могат да изискват здравно удостоверение като част от процеса на асортимент и назначение на чиновници, без значение от условията на закона. Това може да се прави за да се подсигурява, че новоприетият чиновник е здрав и кадърен да извършва отговорностите си по най-хубавия вероятен метод . В такива случаи работодателят нормално поема разноските за издаването на здравното удостоверение или оказва съответната финансова помощ.

 istock istock
Относно въпроса за прехвърлянето на данните за здравния статус сред компании, това зависи от политиката на съответната компания и от законодателството за отбрана на персоналните данни.

Обикновено компаниите имат право да изискват от служащия да даде медицински информации, които да потвърдят неговия здравословен статус за времето, в което е работил в тях. Въпреки това, прехвърлянето на тези данни сред компании може да бъде подложено на експлицитното единодушие на служащия и да се прави в сходство със законовите условия за отбрана на персоналните данни.

Жените на работното място: Специални условия на закона

Законодателството в България дава ясни и съответни отговори, съгласно нормите.  На съображение Кодекса на труда, всички служащи и чиновници подлежат на наложителни предварителни и периодически медицински прегледи . Условията за осъществяване на предварителните и периодическите прегледи съгласно характера на работата, изискванията на труда и възрастта на служащите и чиновниците се избрани в специфична Наредба за наложителните предварителни и периодически медицински прегледи на служащите.

Спрямо закона, на наложителен прелиминарен медицински обзор подлежат:

1. лицата, които постъпват на работа за първи път;

2. лицата, които минават на друга работа в същото или в друго дружество, която е обвързвана с нездравословни фактори и с риск от професионални увреждания;

3. лицата, прекратили трудовите си правни отношения за повече от три месеца.

Следователно лицето, започващо работа, би трябвало да показа карта за прелиминарен медицински обзор.

Служебното условие и даване на досиетата сред службите по трудова медицина също е уредено в закона. Съгласно наредбите, здравните досиета на работещите се предават и одобряват сред службите по трудова медицина на книжен и електронен притежател по длъжностен път при смяна на местоработата на работещия и направено искане от службата, обслужваща съответното дружество.

Въпреки че законът дефинира случаите, когато е належащо представянето на здравно удостоверение при започване на работа , доста работодатели могат да изискват това като в допълнение изискване.

Справка:

член 287, алинея 1 от Кодекса на труда

член 2. алинея 1 от Наредба № 3 от 28.02.1987 година

член 17, алинея 1 от Наредба № 3 от 25.01.2008 година за изискванията и реда за реализиране активността на службите по трудова медицина (обн., Дъждовни води, бр. 14 от 12.02.2008 г.).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР