Въпросът на първо място е политически, на второ място -

...
Въпросът на първо място е политически, на второ място -
Коментари Харесай

Николай Василев: Няма ясна политическа воля за въвеждане на еврото от 2024 г.

" Въпросът преди всичко е политически, на второ място - цифрово стопански. Политическата страна има два аспекта - българският политически хайлайф желае ли да влезе в еврозоната - аз не съм сигурен, ние нямаме и държавно управление. Ако в този момент изберем реформаторско прозападно държавно управление, което да каже, че най-важният ни приоритет е еврозоната и на това подчини цялата бюджетна, икономическа и външна политика, ние можем да влезем. Не виждам такава политическа воля, доста е евентуално да не влезем 2024 година "

Така разяснява някогашният вицепремиер и стопански министър Николай Василев пред " Брюксел 1 " възможностите ни за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година

И беше безапелационен, че никой няма да ни одобри в еврозоната единствено, тъй като сечем евромонети. Според него няма ясна политическа воля за въвеждане на еврото от 2024 година

" Хърватия прояви голяма политическа воля последните месеци и години. Ние 10 година отговаряхме на всички критерии, само че нямахме политическо предпочитание, по тази причина сме в дълбоката външна страна на Европа ", съобщи Василев.

Той посочи пред Bulgaria ON AIR, че сега страната ни не дава отговор на два от три критерия - за равнището на инфлацията и за бюджетния недостиг.

" Популистката бюджетна политика ни отдалечава от еврозоната, не може да харчиш като за последно, все едно светът ще свършва. Сегашните популистки бюджети не са ориентирани към еврозоната. Но политиката на служебното държавно управление най-малко удря спирачки на автомобила, който се е засилил към пропастта ", разяснява някогашният министър н стопанската система.

Анализът му демонстрира, че най-близко до еврозоната сме били през 2005 година

" Разочарован съм, че целият ми живот мина в увещание какъв брой е значимо да влезем в еврозоната. Това е авторитет, имидж и интернационален престиж. България ще бъде първокласна европейска страна, сега сме подритвани сред Африка и Централна Азия ", приключи Николай Василев.

Николай Василев беше модератор на панела " Еврозоната - вероятности за финансова непоклатимост и стопански напредък " в бизнес конференция проведена от Dir.bg на 9 декември в SOFIA EVENT CENTER, на която Bulgaria ON AIR е медиен сътрудник.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР