Въпросът, който е предмет на тълкувателното дело е дали ВСС,

...
Въпросът, който е предмет на тълкувателното дело е дали ВСС,
Коментари Харесай

Ще върне ли Конституционният съд бившия главен прокурор Иван Гешев на поста му?

" Въпросът, който е предмет на тълкувателното дело е дали Висш съдебен съвет, чийто членове са с изминал мандат, може да извършва функционалностите си ", съобщи конституционният арбитър проф. Атанас Семов, който е докладчик по делото, заведено от Гешев.

 

По думите му отговорът е явен, защото органът извършва функционалностите си към този момент 10 месеца и след приключването на мандата на членовете му.

 

„ Самият Висш правосъден съвет не е мандатен орган, а непрекъснато настоящ, зависещ на правилото на непрекъснатост на действието. Неговите функционалности могат да бъдат прекъснати единствено с промени в Конституцията или, в случай че се отстрани органът ", уточни Семов и добави, че той има пълномощията да в профил основния прокурор. 

 

Семов разяснява и педложенията за конституционни промени: " Декларирана е политическа воля за осъществаване на конституционни промени с болшинството, което се изисква ", сподели той, само че уточни, че е значимо да се отбележат „ кои са същинските проблеми в правосъдната система и дали тези реформи могат значително да допринесат за тяхното решение ”.

 

Той отговори и на въпрос по отношение на предлагането правосъдният министър да номинира главния  прокурор: „ У нас всичко е персонално, разпоредбите работят по този начин, както ги схващат и биха желали да ги спазават отделните хора, заемащи една или друга служба ”.

 

Атнас Семов предложи и няколко хрумвания за допълнение на главния закон: " Смятам за безусловно неотложно в Конституцията да бъде записано, че в продължение на делото на Светите братя Кирил и Методий, стратегически народен приоритет е образованието, културата, науката и опазването на културно-историческо завещание ". 

 

По думите му в главния закон би трябвало да бъде записано, че страната поставя специфични грижи за запазване на формалния ни език, а точно българския, а също и че  държавата поставя специфични грижи за запазване на националната еднаквост.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР