Въпросът какво мога да направя аз, за да спра да

...
Въпросът какво мога да направя аз, за да спра да
Коментари Харесай

Може ли гражданите да бъдат енергийно независими?

Въпросът „ какво мога да направя аз, с цел да спра да вдишвам замърсен въздух и да заплащам високи сметки “ намира все по-конкретни и налични отговори от година на година. Големият европейски преход към възобновима сила включва в общата картина освен крупните производители и снабдители, само че и обособените хора.

От фантазия с лек привкус на хипи-отшелничество енергийната самостоятелност се трансформира в действителна опция. Измеренията на посочените от Брюксел тласъци за произвеждане намират друг израз в другите европейски страни. На софтуерно равнище разнообразието е главозамайващо. Фотоволтаични панели, слънчеви керемиди, обшивка или даже прозорци - всяка повърхнина от покрива до основата на постройките може да се трансформира в производител на сила, която се употребява на място. Дори и излезлите от приложимост сателитни приемници могат да влязат в изключително ефикасна нова приложимост като системи, които наблюдават оптималната доза слънчево греене и осветление през целия ден.

Колко коства всичко това и коства ли си изобщо? Отговорите още веднъж варират съгласно страните и възприетата в тях краткосрочна и дълготрайна енергийна визия. Отговорите зависят и по-фини настройки - т.е. от способността на обособения човек да схване концепцията за общо произвеждане и консумация на сила със своите съседи при липса на лична къща и обитаване на жилищна постройка. Или пък от осъзнаване на решението за инвестиция в кооперативно произвеждане на възобновима сила от безоблачен или даже вятърен парк. Моделът действа сполучливо от години в Германия. Вложените от хората пари стартират за работят с изгряването на слънцето. Произведената сила от парка се подава към електропреносната система, а облагата се разпределя сред членовете на сдружението. Системата подсигурява годишна рента от 3 % върху вложените средства.
Йорг Далке, специалист по фотоволтаични технологии: Струва си хората да влагат в слънчева сила, защото цените от стандартните източници вървят нагоре, а цените на фотоволтаичните съставни елементи се намаляват непрекъснато.
А какво да кажем за притежателите на къщи? Пак в Германия домашните покривни съоръжения при настоящото съответствие сред цени, произвеждане и консумация се изплащат за към седем години. Трайността на фотоволтаичните системи е сред 10 и 30 години. Ясни правила, които вършат инвестицията предвидима и мечтана. И най-после, преди някой да спомене за зависимостта ни от общата енергийна политика, дано още веднъж да напомним за технологиите. Те се развиват непрестанно и, стига да бъдат възприети и припознати задоволително бързо, обезпечават устойчиво домашно произвеждане на сила, чието ползване не включва такси за транспорт, поддръжка, предстоящи и непредвидени нараствания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР