Въпросът как, кога и дали да се ограничат цените на

...
Въпросът как, кога и дали да се ограничат цените на
Коментари Харесай

Да ограничат ли цените на газа решават министрите от ЕС на среща днес в Прага

Въпросът по какъв начин, по кое време и дали да се лимитират цените на природния газ ще господства на следващата среща на страните от Европейския съюз през днешния ден, когато те ще се стремят към взаимен проект за битка с високите цени на природния газ - компромис, който им се изплъзва от седмици, осведоми Reuters.

27-те страни от Европейски Съюз възнамеряват идващия си ход за преодоляване на бързо растящите цени на силата и предотвратяване на потребителите от възходящите сметки, защото Европа се насочва към зима с дефицит на съветски газ, рецесия в издръжката на живота и надвиснала опасност от криза.

" Трябва да намерим бързо решение, което да важи за целия Европейски съюз ", съобщи почитан чиновник на Европейски Съюз. " Националните решения не са път напред. "

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз се срещат в Прага в сряда, с цел да се опитат да дадат по-ясни инструкции за това какво би трябвало да предложи Европейската комисия като последваща изключителна енергийна мярка на блока.

Държавите обаче към момента не могат да решат какво желаят.

При цени на газа, които са с съвсем 90% по-високи от тези преди една година, множеството страни от Европейски Съюз декларират, че желаят таван на цените на газа, само че не са съгласни с неговия дизайн. Някои страни, в това число Германия, която е най-големият пазар на газ в Европа, не престават да се опълчват.

Разговорите сред водачите на Европейски Съюз през предходната седмица не способстваха за изясняване на идващите стъпки. Един от дипломатите на Европейски Съюз съобщи, че тези полемики " се водят във всички направления ", като имаше поради многочислените разновидности, които бяха препоръчани, в това число таван на цените на целия газ, на тръбопроводния газ или единствено на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия.

Друг посланик от Европейски Съюз съобщи, че от диалозите на водачите не е излязъл " обединен сигнал ". " Бих споделил, че упованията са ниски ", сподели дипломатът за срещата през днешния ден.

Други показаха по-голяма вяра, че се обрисува консенсус. Високопоставен чиновник на Европейски Съюз съобщи, че страните клонят към " иберийския модел " за ограничение на цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия, като бързо решение.

Испания и Португалия приложиха тази скица през юни, което оказа помощ за понижаване на цените на електрическата енергия на локално равнище. Идеята получи поддръжка измежду другите страни, макар че някои се притесняват, че тя може да усили търсенето на газ в Европейски Съюз, защото потреблението на газ в Испания се е нараснало при тази мярка.

Страните от Европейски Съюз към този момент побързаха да вкарат изключителни такси за изключителни облаги в енергетиката, отговорности за запълване на газохранилищата и ограничавания на търсенето на електрическа енергия, с цел да се оправят с внезапното повишаване на цените на силата, провокирано от намаляването на доставките на газ от Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Натискът за договаряне на повече общоевропейски ограничения обаче се ускори, откакто Германия съобщи, че ще похарчи до 200 милиарда евро, с цел да защищити потребителите и предприятията си от високите енергийни разноски - което провокира ответна реакция от страна на някои страни по отношение на неравномерното разрастване на националната поддръжка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР