Въпросът как и кога ще излезем от COVID кризата не

...
Въпросът как и кога ще излезем от COVID кризата не
Коментари Харесай

Петър Москов: ``Промяната`` и ``статуквото`` нямат решение на кризата |

Въпросът по какъв начин и по кое време ще излезем от Коронавирус рецесията не е медицински или експертен. Медицинската просвета ясно и изрично постоянно е твърдяла: Докато нямаме оръжие би трябвало да се пазим, а когато науката създаде оръжие, би трябвало да го използваме, с цел да спрем да се пазим. Така че, решението не е обвързвано с здравна експертиза, а с политическо водачество. И отсъствието на такова политическо водачество продължава да задълбочава казуса.

Отказвам неналичието на храброст и политическо водачество да бъде заменяна от следващият диалог за ограничения. Отказвам да възнамерявам живота си по отношение на „ краткосрочни, средносрочни и дълготрайни “ ограничения, които един или различен предлага, с цел да го добута до избори или до края на мандата си.

Решението не е в това да избираме сред едни или други ограничения, или едни или други ограничавания, препоръчани от мрънкащи човеци, наречени „ специалисти “. Решението е в политическо водачество, което да постави безапелационния завършек на мъката, в която живеем, завършек на обмисляне на живота ни от едно до друго затваряне.

Аз, като представител на Национално обединяване на десницата “, заставам зад такова решение. Решение, опиращо се на действителността, а не на положителни пожелания.

Честната позиция изисква ясно да си кажем, че поставената пред обществото цел за 90% имунизирани, с цел да излезем от рецесията е невъзможна за реализиране. Няма да разясня аргументите, с цел да стигнем до тук, те са ясни за множеството от вас, просто ви апелирам да осъзнаете, че действителността е такава. И откакто осъзнаваме, че действителността е такава следва и да отсъдим, че преследването на такава цел в действителност не е решение, а въртене в порочния кръг, в който сме в този момент за необхватен интервал от време. Очевидно, с цел да обединим още веднъж обществото е нужна нова цел, друга от тази и нов проект за достигането на тази цел, друг от настоящия.

Национално обединяване на десницата заставаме зад подобен проект от две точки:

1. До края на годината страната да организира мощна, смислена, отговаряща на страховете и терзанията на хората про-ваксинационна осведомителна акция. Целта на тази акция е допустимо най-вече хора да получат информация и да бъдат уверени в смисъла и изгодата от имунизиране.

2. След това, от началото на Новата година, след масираната осведомителна акция, когато всеки от нас е направил осведомен избор, страната приключва всевъзможни ограничения и ограничавания. Не моментно, не до идващ пик, а като трайно, ясно осъзнато решение на цялото общество.

Аз съм направил избора да се имунизирам, тъй като по този начин резервирам личния си живот и здраве и не дължа на никого повече да го вардя като лимитирам икономическия или обществения си живот. Друг осведомено е направил избора си да не се имунизира, с което заявява отхвърли си от това да бъдете защитаван през налагане на ограничения и е наясно с вероятните последици от решението си за личния си живот и здраве.

Спираме да се ненавиждаме, стопираме да се упрекваме, подаваме си ръка и дружно продължаваме свободния си живот напред, всеки със своя избор и следствията от него.

Точка, нов ред!

Това решение предлагаме ние от Национално обединяване на десницата и сме подготвени да го защитим и имаме смелостта да го приведем в деяние. Съзнавам, че такова решение е тежко, само че знам, че всичко останало е единствено удължение на мъката, в която живеем и политическо мишкуване от избори до избори.

Знам какво е главното терзание на доста от вас да подкрепите такова решение, а то е опцията на здравната система да се оправи с нови високи равнища на заразяване, а такива ще има. В тази връзка, като доктор и като човек, който е управлявал системата на опазване на здравето, ще ви кажа, че грозната картина, която виждате по новините за липса на свободни кревати в лечебните заведения значително се дължи не на справедлива липса на потенциал, а на неспособност и отвращение здравната система да се ръководи по този начин, че да отговори на потребностите на хората. И с цел да ви убедя в това ще дам няколко цифри за действителната обстановката в лечебните заведения в двата най-големи града в страната София и Пловдив. Това са данни от НЗОК и РЗИ към сряда, 27-ми октомври:

1. Софийската РЗИ е определила 4000 кревати за лекуване на Коронавирус пациенти на своята територия. В този миг, лежащите в болница пациенти на територията на София са 1601 (на фона на тези цифри по какъв начин ви наподобява ефирен репортаж, с кола за спешна помощ, която обикаля 10 софийски лечебни заведения, които отхвърлят да одобряват пациента, тъй като нямали легла). 700, от тези 4000 кревати (18% от тях) са разпределени в 38 лечебни заведения, в които все още лежат НУЛА Коронавирус пациенти. Тези 38 лечебни заведения другояче имат 2650 броя кревати, контрактувани с НЗОК за лекуване на пациенти. И в естествени времена те постоянно са цялостни, което ще рече, че имат задоволително кадрови и апаратурен потенциал, с цел да посрещнат пациентите си. 76% от болните в София сега лежат в 10 лечебни заведения. ( Линк към формалните данни )

2. В област Пловдив има 38 лечебни заведения, които имат контракт с касата. В 53% от тях няма нито един легнал пациент с Коронавирус. 77% от пациентите с Коронавирус лежат в девет от тези 38 лечебни заведения (това е по-малко от ¼ от действителния капацитет). В УМБАЛ Пловдив едвам 9% от леглата са заети с Коронавирус пациенти. В болница „ Пълмед “ 8% от леглата са заети с Коронавирус пациенти, а в болница „ Каспела “ – 12% от леглата. Голяма част от лечебните заведения, които изброявам получават десетки милиони финансиране от НЗОК всяка година, което подсигурява, че имат и кадрово и апаратурно застраховане.
Мога да продължа по този начин област по област, с цел да обоснова изказванието си, че приказваме не за липса на действителен потенциал, а за неприятно ръководство на системата и неспособност на страната да се изправи против финансови потоци и частни ползи. Например в област Бургас едвам 8% от леглата, контрактувани с НЗОК са заети с Коронавирус пациенти, а в област Плевен те са 7% и така нататък

Има единствено няколко области, да вземем за пример Ямбол или Видин, в които действително има дефицит, само че той би трябвало да бъде обезщетен от местата, на които потенциалът е в пъти повече от нужното. И това е организацията, която страната би трябвало да сътвори.

И тъй като политиците би трябвало да дават решения по какъв начин да става по-добре, а не да обосновават бездействието си с това какъв брой е зле, да кажа какво би било моето решение на този проблем, в случай че сега носех отговорността за това:
Прекратява се договорът за прилагане на нашите пари от НЗОК на всяка болница, която не е изпълнила задължението си да одобри избрания за нея брой пациенти с Коронавирус. Това се случва сега, в който колата за спешна помощ с индивида, който бере душа в нея бива отпратена да търси друго място. Ако една болница не дава отговор на потребностите на пациентите, то няма причина да финансираме някакви разнообразни нейни лични потребности с нашите пари. Това назовавам аз „ ПРОМЯНА “, а Вие?

Избори ноември 2021!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Платено наличие!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР