„Въпросът е до колко ние догодина ще бъдем във фаза

...
„Въпросът е до колко ние догодина ще бъдем във фаза
Коментари Харесай

Икономист: Посрещаме зимата с висока инфлация и сериозно общо увеличение на цените

„ Въпросът е до какъв брой ние следващата година ще бъдем във фаза на възобновяване. В момента имахме първо потрес на потреблението, след което по ред аргументи настъпи утешение, в този момент имаме нещо като Коледата е пристигнала рано, само че това е напредък движен от ползване, въпросът е по кое време ще имаме по-сериозна смяна в вложенията “, обясни той.

От своя страна Щерьо Ножаров - стопански консултант към БСК разгласи, че за интервала на пандемията консолидираният дълг в бранш „ Държавно ръководство “ се е нараснал с 30%.

„ Икономиката има проблясъци на възобновяване, БВД пораства в доста по-малка степен в сравнение с бяха упованията. Ние не сме наясно ще се успокоят ли цените в енергетиката, не сме наясно ще има ли ново прекъсване на бизнеса 2022 поради новия вариант. Темпът на имунизация остава невисок, заради което резултатите са по-големи, имаме и привнасяне на резултати от интернационалните пазари и от еврозоната, тези неща са стряскащи “, сподели още той.

„ Ако не стартираме да приказваме от в този момент, в интервала сред 2025-2030 година проблемите ще ни притиснат и могат да доведат до съществено прекъсване на стопанската система “, сигнализира Ножаров.

„ Парадоксът е, че колкото повече дълг взимаме, толкоз повече държавният дълг понижава, защото това се трансферира върху жителите. Дългът усилва инфлацията, инфлацията покачва събираемостта на обществените доходи, при което дългът понижава за сметка на персоналния наличен приход на жителите “, разясни Щерьо Ножаров.

„ Когато стопанската система е в изискванията на криза, на рецесия, при увеличение на минималната работна заплата, се усилва безработицата. Това демонстрира, че в изискванията на рецесията, минималната работна заплата не би трябвало да се усилва “, съобщи той, базирайки се на разбор на българската стопанска система за последните 20 години.

„ Най-разумното нещо е да се създаде механизъм, който да дава предвидимост. Когато стопанската система се развива добре, тогава може да си разреши стопанската система малко повече нарастване на минималната работна заплата. Това би трябвало да е механизъм основан на рационални и справедливи индикатори, към който да има консенсус “, добави Богданов.

Относно оповестеното от Асен Василев редуциране на администрацията с 30%, Лъчезар Богданов сподели, че в този момент сме в обстановка, в която огромна част от тези хора ще си намерят работа в частния бранш, защото те са квалифицирани.

Според Щерьо Ножаров с цел да е резистентен този развой, би трябвало да се види структурата на новото ръководство.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР