Въпросът дали главният прокурор Иван Гешев е извършил нарушения на

...
Въпросът дали главният прокурор Иван Гешев е извършил нарушения на
Коментари Харесай

Йордан Стоев, ВСС: Ще разгледаме дали Гешев е нарушил етичните правила

Въпросът дали основният прокурор Иван Гешев е направил нарушавания на етичните правила и други при изказването му през вчерашния ден ще бъде прегледан в Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) и етичната комисия към нея, разяснява пред публицисти Йордан Стоев, член на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Той добави, че в случай че е належащо, към импортираното предложение за освобождение на основния прокурор ще бъдат дефинирани спомагателни точки.

Във връзка със сигнала до Висш съдебен съвет на шефа на Националната следствена работа (НСлС) и заместител основен прокурор Борислав Сарафов против основния прокурор Иван Гешев за нелегално записване, в нарушаване на конституцията, Йордан Стоев удостовери, че е приказвал по телефона с Гешев. „ Току-що научих, несъмнено съм покъртен, не за друго, а тъй като познавам Иван Гешев. Не мога да допускам, че един добър правист би направил директно нарушаване на конституцията “, добави той. Стоев сподели, че няма от какво да се тормози и изясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, с цел да се видят и да приказват. Стоев отхвърли повече да разяснява тематиката, защото, в случай че сигналът на Сарафов отиде в Инспектората на Висш съдебен съвет, ще би трябвало да вземе отношение.

По думите на Йордан Стоев е възможно основният прокурор да се обажда на членове на Висш съдебен съвет да ги пита за какво са поискали оставката му.

Той изясни решението на шестимата членове на колегията да го предложат за освобождение, като сподели, че е постъпил сигнал, от който може да се направи съмнение, че Иван Гешев е направил нарушаване, а те са длъжни да задействат процедурата и да извършат инспекция.

Стоев сподели, че не се опасява за живота си, макар че е един от подписалите предлагането за освобождение от служба на Иван Гешев.

На въпрос дали счита, че прокуратурата може да се възвърне от всичко протичащо се сега, той съобщи, че откровено се надява и уточни, че в прокуратурата има доста витални сили, които ще могат да преодолеят тази рецесия. „ Наистина, рецесията е огромна, абсурдът е необикновен “, сподели Стоев. По думите му Висш съдебен съвет ще прегледа подадените сигнали и по съответната процедура ще бъдат придвижени, т.е. „ скрито-покрито няма да има “.

Днес шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов внесе и сигнал до Софийската градска прокуратура против основния прокурор Иван Гешев за вероятно осъществено закононарушение – оказване на въздействие по делото „ Барселонагейт “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР