Въпросът дали двустранните въпроси трябва да попаднат в преговорната рамка

...
Въпросът дали двустранните въпроси трябва да попаднат в преговорната рамка
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Ходът на интеграцията цели да се скъса с историческото минало

Въпросът дали двустранните въпроси би трябвало да попаднат в преговорната рамка е спорен – тази алтернатива е белязвала двустранните връзки сред доста страни, които през днешния ден са част от Европейски Съюз.

Това сподели в изявление за БНР съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутат от „Обнови Европа“, член на Външната комисия в Екологичен потенциал и докладчик за Северна Македония.

Това не е особено единствено за нашия случай със Северна Македония, акцентира Кючюк.

„България няма от какво да се тормози, минимум да се пробва да заобикаля почтен, прям диалог със Северна Македония – както за предишното, по този начин и за бъдещето“, съобщи евродепутатът.

„Нека да прибавя към засиления напън и законния напън на европейските институции. Разширяването е основен приоритет на тази Европейска комисия. Ясно е, че от национална позиция нямаме ясно изразена позиция на равнище ръководещи. Ако би трябвало да бъде подложено на критика това държавно управление аргументирано – това е невъзможността да откри консенсус по основни въпроси. Единият от тях е Северна Македония, другият – отношението ни към Украйна“, разяснява Илхан Кючюк в предаването „Преди всичко“.

Кючюк е на мнение, че формулата за решение на въпроса би трябвало да бъде резултат освен на вътрешнокоалиционни старания, само че да се потърси и опозицията.

Нелогично и мъчно обяснимо е по какъв начин лансираме тезата, че ще пуснем Албания, а за РСМ гледаме въпроса през историческата позиция, посочи Илхан Кючюк. Според него „това е доста мъчно обяснима теза.“

„Ходът на интеграцията цели това – да се скъса с историческото минало“, съобщи евродепутатът и докладчик за РСМ.

„Европа от дълго време мъчно схваща заплетените исторически диалози, тъй като би трябвало да отвори Кутията на Пандора на личната си история – това не желае да го прави. (…) Но Европа схваща доста от човешките права и свободи. И е заслужено настояването българите в Северна Македония да бъдат неразделна част от македонската конституция.“, безапелационен бе Кючюк.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР